open-navfaktor-logo
search
Nepoštivanje ugovora
Sindikati upozoravaju: Ako se plaće ne povećaju, više od 14 hiljada radnika u KS stupa u generalni štrajk
Iz koordinacije šest reprezentativnih sindikata koji zastupaju više od 14.000 radnika koji plaću primaju iz budžeta Kantona Sarajevo ističu kako je utvrđeni Nacrt budžeta KS za 2022. godinu uvod za generalni štrajk radnika u ovom kantonu.
16.11.2021. u 15:55
get url
text

Kako su naveli, Nacrt budžeta KS za 2022. godinu iznosi milijardu i 101 milion KM, a da nije planirano povećanje osnovice za obračun plaća radnika.

Saudin Sivro, predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH, za Faktor kaže da su tek nakon što je Kolegij Skupštine KS zakazao narednu sjednicu za 30. novembar saznali da je Vlada KS početkom novembra utvrdila Nacrt budžeta.

- Sindikati su prethodno, u oktobru, tražili pregovore u vezi s osnovicom za obračun plaće za više od 14 hiljada radnika u KS. Evidentno je da Vlada KS ne poštuje kolektivne ugovore u smislu socijalnog dijaloga i da se osnovica za obračun plaće utvrđuje prije utvrđivanja Nacrta budžeta na Vladi – kazao je Sivro.

Ističe da je utvrđeni Nacrt budžeta za oko 70 miliona manji od rebalansa budžeta, ali da je rekordan budžet koji omogućava da Vlada KS ukoliko želi poboljša status radnika u KS.

- Govorimo o svim radnicima koji plaću primaju iz budžeta KS i koje zastupa šest reprezentativnih sindikata. Tih šest reprezentativnih sindikata su imali sastanak 9. novembra kada je premijer Vlade KS Edin Forto kazao da postoji inflacija, da ona nije između osam i 10 posto već i da je veća, da je svjestan da plaće treba povećati i da je generalno protiv povećanja plaća u javnom sektoru, ali da je naš zahtjev opravdan – navodi Sivro.

Naveo je i da je naredni sastanak sa Fortom dogovoren za 22. decembar, ali da će na press konferenciji koja je zakazana za sutra, 17. novembar, šest predsjednika sindikata kazati u kojem će smjeru ići.

- Imamo situaciju gdje će biti povećane plaće radnicima u KS kao što to u drugim kantonima rade pametne i sposobne vlade u ovoj situaciji kada javna potrošnja pada zbog toga što je plaća ostala ista i manje vrijedi jer su cijene porasle zbog inflacije ili će se suočiti sa generalnim štrajkom koji do sada nije bio u KS pa neka ostane zabilježeno da je za vrijeme mandata Edina Forte bio i generalni štrajk – zaključuje Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.