open-navfaktor-logo
search
Najavljuju i mjere
Sindikati upozoravaju: Ostavlja li Vlada TK više od 6.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja bez kolektivnih ugovora?
Povodom informacije da Vlada Tuzlanskog kantona (TK) ne namjerava potpisati sporazum o produženju važenja kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje, Kantonalni odbor Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH i Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK, skrenuli su pažnju da se može desiti da više od 6.000 zaposlenih u oblasti obrazovanja, nakon 22 godine ostane bez kolektivnih ugovora.
28.12.2023. u 07:59
get url
text
Protest na Sonom trgu
Protest na Sonom trgu

- Sindikati obrazovanja su iznenađeni i zatečeni činjenicom da Vlada TK, kao strana potpisnica kolektivnih ugovora, neprodužavanjem važenja kolektivnih ugovora, odbacuje načela na koje se obavezala, a koja se odnose na promoviranje socijalnog dijaloga i zalaganje za ostvarivanje povoljnog normativnog okvira u skladu sa međunarodnim standardima i komparativnim iskustvima - kaže se u saopćenju sindikata koji predstavljaju zaposlene u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK.

Sindikati obrazovanja su 14.12.2023. godine, dodaje se u saopćenju, predali na protokol zahtjev za potpisivanje sporazuma i preduzeli sve potrebne radnje u smislu njihovog produženja, a sve na način i u rokovima propisanim kolektivnim ugovorima.

- Posljedice koje bi nastale usljed neprodužavanja kolektivnih ugovora od Vlade TK za više od 6.000 zaposlenih u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i kulture na području TK, nesagledive su, kako za zaposlene tako i za građane Kantona. Zbog toga pozivamo Vladu Tuzlanskog kantona da sa sindikatima obrazovanja, u ugovorenom roku, prioritetno pristupi potpisivanju sporazuma o produženju važenja kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i djelatnost srednjeg obrazovanja kao što je to kontinuirano rađeno od 7. februara 2017. godine - navodi se u saopćenju.

Na kraju su poručili da će, ukoliko se Vlada TK ogluši na pozive sindikata obrazovanja, da se u aktuelnom vremenu inflacije i značajnog pada životnog standarda prihvati produženje prava zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju i kulturi koja su najmanja u smislu visine plaća koje se isplaćuju iz budžeta TK, preduzeti sve potrebne mjere kako bi očuvali i unaprijedili ekonomsko-socijalni status svojih članova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.