open-navfaktor-logo
search
Po nalogu Suda BiH
SIPA izuzima dokumentaciju iz prostorija UIO u Banjoj Luci: Pod lupom rad šefice za sprečavanje šverca?
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ušli su danas u prostorije Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci, odakle izuzimaju određenu dokumentaciju.
16.05.2022. u 15:25
get url
text

- U pitanju je naredba Suda Bosne i Hercegovine koja se odnosi na izuzimanje određene dokumentacije - potvrdila je za Faktor glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Ona je napomenula da se ne radi o pretresu, niti operativnoj akciji, već o jednoj od "redovnih aktivnosti po naredbi Suda kakve policijski službenici SIPA-e provode svakodnavno".

Prema nezvaničnim informacijama koje je objavio portal Capital, izuzima se dokumentacija koja se odnosi na istragu slučaja aktuelne šefice grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Banja Luka Jelene Majstorović.

VEZANI TEKST - Šefica i njeni "crnokošuljaši" za iznude

Majstorović je javnosti poznata po tome što je spominjana kao osoba koja je tokom 2017. i 2018. godine, skupa sa trojicom kolega, navodno iskoristila svoju poziciju i ucjenjivala trgovce tražeći mito.

O tome je svojevremeno u tekstu opširno pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Prema pisanju CIN-a, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je utvrdila da su ovi inspektori najmanje deset puta tokom 2017. i 2018. godine koristili svoje pozicije i ucjenom tražili mito od trgovaca, a najmanje četiri puta su im nezakonito oduzeli nakit, vrijedan više od 200.000 maraka.

- Pritom su za sebe zadržavali dio oduzetog nakita te na prevaran način izdali više potvrda o privremenom oduzimanju nakita naznačenih na manje količine - navedeno je u SIPA-inom dokumentu, na koji se poziva CIN, a vlasnici tvrde da nedostaje skoro polovina oduzetog nakita.

CIN je objavio i svjedočenja trgovaca koji su tvrdili da su reketirani.

VEZANI TEKST - Iz UIOBiH reagirali na istraživanje CIN-a: Neosnovane optužbe nezadovoljnih pojedinaca

Iz Uprave za indirektno oporezivanje su ranije demantirali njihove navode, kazavši da se radi o neosnovanim optužbama nezadovoljnih pojedinaca.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013. godine. Deset godina ranije dobila je otkaz u NLB Banci u Prnjavoru. Banka ju je tužila radi počinjenog krivičnog djela i Majstorović je 2005. godine osuđena uvjetnom kaznom zatvora. Imala je 26 godina. Presuda je na njen zahtjev izbrisana iz evidencije suda 2016. godine, u vrijeme kada je već tri godine radila po ugovoru za UIOBiH.

Uposlenik institucija u BiH ne može biti osuđen za krivično za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri ili više godina, dok državni službenik uopće ne smije biti krivično osuđivan.

Nedugo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine Majstorović je primljena kao državna službenica u Odsjek za poreze, a desetak dana kasnije ju je direktor Miro Džakula internom odlukom vratio u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima. Krajem 2018. godine Džakula je privremeno postavlja za šeficu Grupe. Na ovu poziciju je 2020. godine imenovana zastalno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.