open-navfaktor-logo
search
Po naredbi Suda
SIPA u Vladi RS-a i NSRS-u, iz Tužilaštva se oglasili: Ne pretresamo nikog, izuzima se dokumentacija
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine oglasilo se saopćenjem za javnost povodom aktivnosti koje ovih dana, po njihovom nalogu, provode pripadnici SIPA-e, a koje se tiču saslušanja i izuzimanja dokumentacije u predmetu koji se odnosi na istragu rušenja ustavnog poretka.
22.12.2021. u 12:39
get url
text

VEZANI TEKST - Pretresi Dodikovih koalicionih partnera: SIPA izuzima dokumentaciju iz NDP-a i NPS-a

- Tužilaštvo BiH je u skladu sa zakonom, prema sudu uputilo zahtjev, te je Sud BiH izdao naredbu za izuzimanje određene dokumentacije Vlade RS-a, NSRS-a i više političkih partija, a u okviru predmeta u kojem postupa Tužilaštvo BiH. Dakle, ne radi se o pretresanju prostorija ili osoba kako je objavljeno u pojedinim medijima, nego isključivo o izuzimanju predmeta u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH - navode iz Tužilaštva.

Dodaju da u izvršenju naredbe postupa Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

- Više informacija ili detalja, ne možemo davati - navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Kako smo ranije objavili, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su boravili u prostorijama stranaka koje učestvuju u vlasti u RS-u, Narodne partije Srpske (NPS) Darka Banjca i Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragana Čavića.

Banjac i Čavić su koalicioni partneri Milorada Dodika, a u sklopu istrage u predmetu "rušenje ustavnog poretka BiH", inspektori SIPA-e su iz stranačkih prostorija izuzeli određenu dokumentaciju.

Informaciju o pretresima potvrdili su predsjednici dvije stranke, Banjac na svom Twitter profilu, dok je Čavić saoćio da su jučer u popodnevnim satima, nakon telefonske najave, u prostorije NDP-a u Banjoj Luci došli inspektori SIPA-e sa zahtjevom za izuzimanje dokumentacije i saslušanje predsjednika, generalnog sekretara i sekretara NDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.