open-navfaktor-logo
search
Visoka korupcija
SIPA uhapsila državnog ministra Miloša Lučića, pronašli ga u teretani
Uhapšen je ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloš Lučić.
06.12.2022. u 10:19
get url
text

Državnog ministra su, po nalogu Tužilaštva BiH uz asistenciju MUP-a RS, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Uhapšen je u teretani u Istočnom Sarajevu. 

Ministar Lučić osumnjičen je za zloupotrebu položaja, prenosi Istraga.ba.

- Uporedo sa hapšenjem, vrše se pretresi uredskih prostorija kao i mjesta boravka osumnjičenog, kao i drugih objekata, u cilju pronalaska dokaza o izvršenim krivičnim djelima - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Ministar Lučić potrošio 25.500 KM na ime reprezentacije u godini, "popio" 170 KM u hotelu, štampao kožne mape...

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH, dodali su, i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja, povezano sa više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

- Provedenom istragom, prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni vršio grube zlouptrebe u oblasti trošenja sredstava namjenjenih za reprezentaciju, nezakonito servisirao vozila kod neovlaštenih osoba, vršio zoupotrebe pri zapošljavanju, kao i niz drugih nezakonitosti koje su obuhvaćene istragom - pojasnili su iz Tužilaštva.

Lučić je kadar Nenada Nešića i Demokratskog narodnog saveza.

On je naime tokom 2020. godine potrošio više od 25.500 KM na ime reprezentacije, tako je Lučić potrošio 170 KM na piće u hotelu u Bosanskoj Dubici, dok je sa 819 KM platio sastanak povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, praznika koji se obilježava u entitetu RS.

Za sastanak s predstavnicima Javnog preduzeća Putevi RS-a dato je 387 KM, a 840 KM za sastanak sa s načelnikom Općine Istočni Stari Grad i načelnicima Sarajevsko-romanijske regije.

VEZANI TEKST - Vilić: Pratilac ministra Lučića uhapšen zbog droge i zasigurno ostaje bez posla

Među 114 stavki koje je "ostvario" ministar, Lučić je potrošio i 92 KM na sastanku sa šefom kabineta Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za doručak u hotelu u Banjoj Luci oko 30 KM, platio je 50 KM goriva za putovanje u Bosansku Dubicu mada su troškovi goriva posebna stavka u budžetu, dok je za izradu novogodišnjih čestitki izdvojeno 350 KM, a za kožne mape sa utisnutim grbom BiH i nazivom ministarstva 6.859 KM.

Naime, pratilac ministra Lučića Miloš Nikolić uhapšen je u krajem aprila ove godine zbog sumnje da je trgovao opojnom drogom spid.

Nikolić je uhapšen prilikom prodaje 10 kilograma droge spid. On je mjesecima bio meta Tužilaštva BiH koje je, u saradnji sa hrvatskim kolegama iz USKOK-a, angažiralo prikrivene istražitelje koji su u nekoliko navrata od Miloša Nikolića kupovali spid.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.