open-navfaktor-logo
search
Nova žarišta
Širi se afrička kuga svinja u BiH: Otkriveni novi slučajevi u još dva grada, zabranjeni sajmovi i pijace
Afrička kuga svinja se iz Bijeljine proširila na još dva grada, odnosno novi slučajevi su potvrđeni u Bosanskom Šamcu i Brčkom, potvrdio je za "Nezavisne" Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara RS-a.
28.06.2023. u 14:38
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

VEZANI TEKST - Afrička kuga svinja potvrđena na devet imanja na području Bijeljine

Prema njegovim riječima, na teriotriji Bosanskog Šamca se pojavilo novo žarište, dok je u Brčakom blizina granice glavni problem, jer je u Hrvatskoj, također, evidentirano nekoliko slučajeva.

- Najbitnije je bilo vrijeme reakcije, kao i to koliko se čekalo. Mi smo imali sastanak sa resornim ministrom na kojem je utvrđeno da velikim dijelom postoje greške veterinarskih službi, odnosno da se dugo čekalo na reakciju - rekao je Maljčić i dodao da je to jedan od uzročnika brzog širenja.

Kako dodaje, na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga.

- Apelujemo na sve farmere, ali i one koji proizvode za svoja domaćinstva da što prije prijavljuju štetu, jer je to bolje za sve - rekao je Maljčić, pišu Nezavisne.

Prema njegovim riječima, nadležni će ukloniti sve uginule životinje, te dodaje da farmeri to ne rade sami na svoju ruku jer mogu biti kažnjeni.

Predstavnici udruženja uzgajivača svinja RS-a danas su održali sastanak s nadležnim u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a. Doneseni su zaključci o zabrani organiziranja sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaji hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na prostoru cijele Republike Srpske, u trajanju do 30 dana, uz redovno praćenje epizootiološke situacije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a je prije dva dana objavilo da je do ponedjeljka zaprimilo prijave o potvrđenom prisustvu bolesti afričke kuge svinja na devet imanja na području Bijeljine. 

Do danas se ovaj broj popeo na 23 imanja. 

- Potvrđeno je i jedno žarište na području općine Bosanski Šamac, gdje je u pitanju jedno individualno gazdinstvo, ekstenzivnog uzgoja - saopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku je zaključeno i da će biti upućena dodatna naredba lokalnim kriznim centrima u svim općinama i gradovima o pojačanoj kontroli prometa svinja na području RS-a koji u ovom trenutku imaju status slobodnih od afričke kuge svinja.

- Kada su u pitanju naknade štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja, kao i za mjere asanacije terena, one će se vršiti u skladu sa donesenim aktima Vlade RS-a, a Ministarstvo će u skladu sa istima donositi rješenja o isplati sredstava - navedeno je.

Ranije je pojašnjeno da je afrička kuga svinja bolest koju širi čovjek, za razliku od klasične kuge svinja koju šire životinje. Zbog toga je upućen apel vlasnicima životinja da pojačaju biosigurnosne mjere na svojim imanjima, ograniče kretanja, zatvore dvorišta i obavezno postave dezbarijere.

- Svaku promjena na životinji i uginuće obavezno treba prijaviti nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru kako bi epizootiološka služba mogla provesti epizootiološko izviđanje - naveli su iz ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.