open-navfaktor-logo
search
Ekološka katastrofa
Širi se prema vikend naselju: Požar na Blidinju izmakao kontroli, stigao helikopter OSBiH
Općina Posušje danas je zatražila pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u gašenju požara na Čvrsnici. Helikopter je stigao iza 19 sati. Požar je na jako nepristupačnom terenu te se širi prema jugu u pravcu vikend naselja. 
18.07.2022. u 20:00
get url
text

- Požar na Blidinju izmiče kontroli. Širi se velikom brzinom i prijeti da ovo bude ekološka katastrofa - kazao je Mario Čutura, komandant Javne vatrogasne jedinice Posušje.

Prema riječima Čuture za helikopter je sada već kasno. Požar na planini Čvrsnicu u Parku prirode Blidinje aktivan je od nedjelje, a u njegovom gašenju učestvuju planinari, vatrogasci Posušje, DVD Rakitno, HGSS Posušje, HGSS Grude.

Prema izjavama planinara koji su gasili požar, požar nije rezultat ljudske nepažnje s obzirom da je gorjela lokacija koja se nalazi na izrazito nepristupačnom terenu.

Prema informacija s terena sutra bi u gašenju požara trebao pomoći kanader iz Hrvatske. Također se mole svi koji su u mogućnosti da sutra dođu u 8 sati kako bi pomogli praviti zaštitni pojas. Skup je u planinarskom domu Masna Luka, a sve informacije možete dobiti na broj 063/700-105.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.