open-navfaktor-logo
search
Napala i Večernji list
Širi se spisak medija kojima Željana Zovko prijeti
Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu, požalila se na društvenoj mrež X i na Večernji list zbog istog razloga iz kojeg je prošle sedmice tražila sankcije za Faktor. 
19.02.2024. u 16:28
get url
text

VEZANI TEKST - Željana Zovko traži sankcije za Faktor zato što smo objavili da je u Briselu promovirala ustašu

Ona je nedavno u Briselu predstavila nematerijalnu i materijalnu baštinu Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Faktor je pisao o tome, tačnije prenio pisanje zagrebačkog magazina Express. 

Na izložbi je predstavljena bista fra Didaka Buntića, koji je bio spasitelj više od 17.000 djece svih vjera u BiH, koja su zbog rata bila izložena izgladnjivanju, te je širom Hercegovine i svijeta prepoznat kao spasitelj siromašnih i prozvan hercegovačkim Mojsijem. Jednako tako, izložbom je predstavljena i skulptura 66 franjevačkih mučenika koji su tokom 2. svjetskog rata ubijeni od partizana na Širokom Brijegu, objavili su mediji. 

U tih 66, kako su brojni mediji pisali, je i sporni Andrija Radoslav Glavaš. 

- Problem predstavlja prilično skandalozna činjenica da se pod krinkom priče o "opstanku Hrvata u BiH" predstavlja i jedan hercegovački franjevac, fra Radoslav Glavaš (1909-1945). Glavaš se nalazi u grupi od 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca koje se smatra mučenicima jugoslavenskog režima koje su partizani ubili iz "mržnje prema vjeri". No Radoslav Glavaš nije bio običan franjevac nego "načelnik bogoštovlja" u Pavelićevoj vladi i jedan od najutjecajnijih ljudi u NDH. Glavaš je uhvaćen u Zagrebu i pogubljen po kratkom postupku. Ali ne zato što je bio franjevac nego zato što je bio deklarirani ustaša - pisao je Express. 

O ovome je pisao i Večernji list, a autor teksta je Dalibor Milas. Zovko je na X-u najavila tužbu protiv te medijske kuće. 

- Ako se već razočarao u svoju vjersku orijentaciju Dado Milas bi se trebao bar držati puta, istine i života. Laž i kleveta Vas vode samo u pakao, ovoga svijeta. Vidimo se na sudu Večernji list - napisala je Zovko. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.