open-navfaktor-logo
search
Nakon džume
Širom BiH i dijaspore klanjana dženaza u odsustvu za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji, organizirana i sergija
U džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore danas je nakon džume klanjana i dženaza-namaz u odsustvu za žrtve razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji.
10.02.2023. u 13:08
get url
text

Ujedno je u svim džematima organizirana i sergija za pomoć preživjelima u razornom zemljotresu koji je poharao jug Turske i sjeverne dijelove Sirije.

FOTO: AA

Dženaza u odsustvu za poginule klanjana je odlukom reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, koji je naložio i organizovanje sergije za pomoć preživjelima u zemljotresu u Turskoj i Siriji. Veliki broj građana dženazu je danas klanjao u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koju je predvodio reis Kavazović.

Nakon džuma-namaza organizirana je i sergija, a prikupljena sredstva poslužit će kao interventna pomoć nastradalom stanovništvu i podrška saniranju posljedica zemljotresa u ove dvije zemlje.

Inače, Islamska zajednica pokrenula veliku humanitarnu akciju "Od Bošnjaka s ljubavlju“, a poziv građanima da se odazovu na ovu akciju posebno je uputio i reisul-ulema Kavazović.

Jug Turske su u ponedjeljak pogodila dva snažna zemljotresa, sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, u kojima je dosad na području Turske smrtno stradalo više od 18.000, a na području Sirije više 3.300 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.