open-navfaktor-logo
search
Objavljeni detalji
Sirotinjske stipendije zlatnoj mladeži: Sin HDZ-ovog ministra iz Posušja u Hrvatskoj primao novac kao socijalni slučaj
Nakon raskrinkavanja jedne bogate porodice iz Bosne i Hercegovine koja je koristila privilegije dvojnog državljanstva da im dijete dobija stipendiju za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa u Republici Hrvatskoj, otkriven je novi sličan slučaj, sina HDZ-ovog ministra privrede u Zapadnohercegovačkom kantonu u svom trećem mandatu i dopredsjednika kantonalne vlade, Darija Sesara.
15.08.2023. u 09:57
get url
text
Darijo Sesar
Darijo Sesar

Luka Sesar, student je Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a pronađen je na istoj listi na kojoj se nalazio i Tomislav Kovačević, potomak bogate duvanjske obitelji nadimka Ćićko kojeg je portal Hercegovina.info razotkrio u junu. 

Mladi Sesar, rođen 2003. godine, student iz Posušja stanuje u splitskom studentskom domu i nalazi se na 319. mjestu primatelja ove stipendije. Iznos stipendije je 200 eura mjesečno, a isplaćuje se tokom devet mjeseci.

Luka Sesar bio je jedan od učenika generacije SSŠ Posušje/ FOTO: Posusje.info 

Stipendije za studente nižeg socio-ekonomskoga statusa dodjeljuju se svake godine nakon provedenoga javnog konkursa na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa i to za sljedeće kategorije: D-1 (za redovne studente sukladno Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata), E (za redovne studente nižeg socio-ekonomskog statusa) i P (studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske univerzitetske studije).

Uvjeti za dodjelu stipendije E kategorije za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa su prebivalište u Republici Hrvatskoj, minimalno ostvarenih 1.050 bodova na rang listi i prihodi po članu porodice manji od 263 eura.

Roditelji bogati i utjecajni

Odmah je bilo jasno, s obzirom na to da iznos ministarske plaće u ovom kantonu nije manji od 3.000 KM, da je Sesarova supruga zaposlena u Zavodu za javno zdravstvo ovog kantona, te da je ministar naknadu primao dok je vršio dužnost predsjednika HŠK Posušje i predsjednika Komisije za vozačke ispite, da je nemoguće da su im mjesečna primanja toliko niska.

Dario Sesar

Novinari portala Hercegovina.info da bi razjasnili situaciju, nazvali su Darija Sesara da provjere zna li da mu je sin primio skoro 2.000 eura stipendije pribavljene lažnim svjedočenjem. Ministar se javio i najprije tvrdio da je sin aplicirao na redovnu stipendiju kao učenik generacije a dodao je i da je zbog titule učenika generacije dobio i mjesto u studentskom domu.

Onda je negirao da sin uopće ima prebivalište u Hrvatskoj i da ga politički protivnici žele diskreditirati.

- On nije prijavljen uopće u Republici Hrvatskoj, ima samo privremeno boravište i sigurno je neka greška, on je prijavljen u Posušju - kazao je Sesar za Hercegovina.info

- On se jest prijavio za stipendiju ali za onu regularnu koju bi dobio kao učenik generacije, zašto je njega svrstalo u ovu kategoriju, to ne znam, on uopće nije prijavljen u RH, uopće mu nisu tražili moja primanja nego ocjene. Moje finansijsko stanje traže kad se predaje zahtjev za studentski dom - nastavio je Sesar.

Na tvrdnju novinara da je situacija sumnjiva, Sesar je kazao:

- Za mene nije sumnjiva, za mene je čista i jasna, ja samo ne znam odakle te informacije, ja ću glat dokazati da nema prebivalište u Hrvatskoj. To vama šalje neko ko me hoće ocrniti, meni to ne treba u životu.

Dan kasnije, ministar privrede u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona, Dario Sesar, oglašava se saopćenjem za javnost vezanim za upit portala Hercegovina.info o stipendiji koju u Hrvatskoj koristi njegov sin.

- Kao osoba koja obnaša odgovornu političku i društvenu ulogu posljednjih 10 godina, svoju politiku i svako djelovanje zasnivam na načelima transparentnosti i vjerodostojnosti. Prije nekoliko dana dobio sam upit od strane predstavnika medija o stipendiji koju navodno koristi moj sin kao student Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Naravno kao i svaki roditelj nastojim voditi brigu o svojoj porodici. 

Ministar tvrdi da je vratio novac

- Ipak, nisam imao traženu informaciju, pa sam upitao sina i obavio razgovor s njim, na što mi je odgovorio kako se samim upisom na fakultet između studenata otvorila tema prijave za stipendiju, na što se on prijavio i prošao. Provjerom cjelokupne situacije i vrste stipendije došao sam do spoznaje kako se zbog njegovog studiranja i prijave u Republici Hrvatskoj, gdje naravno kao student živi samostalno i nisu na kućnoj listi prijavljeni roditelji i ostali članovi porodice ostvario je stipendiju u kategoriji slabijeg socio - ekonomskog stanja. 

Odmah po tom saznanju kontaktirao sam Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izvršio povrat stipendije (novca) u budžet RH. 

Ovim putem se želim izviniti cjelokupnoj javnosti zbog pogreške koja je dovela do ove situacije. Budući da već izvjesno vrijeme obnašam političke funkcije, članovi moje porodice s oprezom konzumiraju čak i obična građanska prava, pa i kad se radi o sinu, studentu koji je u srednjoj školi između ostalog bio i među boljim učenicima generacije i pritom nije bio korisnik bilo kakve stipendije. 

Shvatajući odgovornost i cijeneći vaše povjerenje osjećao sam obavezu da vam se obratim na ovaj način i još jednom naglasim važnost transparentnosti koja uključuje i priznaje pogreške i izvinjenje - navodi u saopćenju ministar Sesar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.