open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
"Situaciju sa koronavirusom smo stavili pod kontrolu i bez lockdowna"
Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba je danas u Sarajevu kazao da se epidemiološka situacija u FBiH stabilizirala.
17.12.2020. u 16:21
get url
text

Dodao je da dosadašnje mjere ostaju na snazi i za novogodišnje praznike.

- Imali smo sastanak Kriznog štaba na kojem smo se osvrnuli na epidemološku situaciju. Moram reći da smo situaciju sa koronavirusom stabilizovali. Neću reći da je poboljšana, ali broj novopotvrđenih slučajeva pada za preko deset posto. Ukupan broj hospitaliziranih pada preko 13 posto, na respiratoru je između 50 do 60 osoba. Broj smrtnih slučajeva je u opadanju - rekao je Čerkez i dodao:

- Stava smo da mjere koje sada postoje, ostanu i za novogodišnje praznike. Puno je upita bilo od hotelijera. Ista pravila važe za njih kao i za kafiće. Do 23 sata rade ugostiteljski objekti. Pozvali smo da nema organizovanog slavlja Nove godine, nema organizovanih dočeka prije i poslije ponoći. To je ono što bi bilo u suprotnosti s mjerama. Preporuka je da se Nova godina slavi porodično.

Kazao je kako će se uskoro objaviti i mjere koje će važiti za ski centre.

- Važan je razmak na ski žicama. Očekuje se za vrijeme praznika i veća podrška policije i inspekcija na skijalištima. Obaviješteni smo da će pojačati nadzor što nas i raduje. Smatramo da neće biti potrebe za represijom - rekao je Čerkez.

Podsjeća da je Vlada FBiH tražila od Vijeća ministara BiH uvođenje PCR testova za sve koji dolaze iz inostranstva u našu zemlju.

Prokomentirao je i povećanu potrošnju kisika u FBiH usljed liječenja koronavirusa.

- U BiH je povećana potrošnja kisika za četiri puta i više u odnosu na ranije. U Zenici je povećana i sedam do osam puta. Ali kisika ima, to je problem menadžmenta, odnosno, kantona. Vlada FBiH je 200 miliona uputila na kantone za potrebe COVID-a. Kliničkim centrima 33 miliona - rekao je Čerkez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.