open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće u KS
Sivro: Ako ima para za transverzale i NVO, zašto nema za prosvjetne radnike?
Svjedoci smo da budžet KS raste iz godine u godinu, te tražimo da u skladu sa rastom budžeta rastu i plaće prosvjetnim radnicima, naglasio je Sivro
19.09.2019. u 11:09
get url
text

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine, Kantonalni odbor Sarajevo, uputio je premijeru Edinu Forti i Vladi KS zahtjev za povećanje osnovice plaće prosvjetnih radnika u 2020. godini sa 315 KM na 380 KM.

Prema riječima Saudina Sivre, predsjednika Sindikata, zahtjev je upućen jer imaju saznanja da je nadležno ministarstvo započelo pripreme za utvrđivanje nacrta budžeta za tu godinu.

- Svjedoci smo da budžet KS raste iz godine u godinu, te tražimo da u skladu sa rastom budžeta rastu i plaće prosvjetnim radnicima. I ranije smo imali takve zahtjeve, štrajkovali smo, ali su nas uvijek prozivali da to radimo iz političkih razloga jer je naprimjer izborna godina i slično. Sada, evo, nije izborna godina, a budući da imamo informacije da se rade pripreme za nacrt budžeta, ne želimo doći pred svršen čin. Tražimo svoja prava i imamo svoje ciljeve - kazao je Sivro. 

Prema njegovim riječima, startna plaća trenutno iznosi oko 1.165 KM, a ako dođe do povećanja osnovice na 380 KM, ona će iznositi oko 1.400 maraka, dok će prosječna u obrazovnim ustanovama biti nešto niža. 

- Ovdje govorim o radnicima koji rade puno radno vijeme, to jest imaju punu normu. To će biti plaća kojom će se vratiti dostojanstvo prosvjetnih radnika, te jedan od indikatora da će se provesti sve reforme i postići bolji rezultati, naravno ako ne bude pritisaka sa strane - istakao je. 

Sivro je dodao da očekuju poziv na sastanak sa premijerom, kako bi razgovarali o ovom pitanju.

- Očekujemo da će nam, kao i uvijek, reći kako se nema para, kako žele investirati u neke druge stvari. Međutim, ako ima novca za transverzale i nevladine organizacije, zašto nema za prosvjetne radnike? Ako se Vlada u svojim mjerama obaveže da će voditi računa o unapređenju obrazovanja, smatramo da je to najbolje kroz plaće radnika i stručno usavršavanje, čime ćemo dobiti na kvalitetu i dobru volju - kazao je Sivro.

Naglasio je kako od Vlade očekuju ozbiljne razgovore po pitanju povećanja osnovice. 

- Ako do razgovora dođe nakon usvajanja budžeta, onda to govori o neozbiljnosti ove Vlade. Međutim, ako se to desi prije usvajanja budžeta, to će pokazati kako Vlada ima ozbiljan pristup i uvažavanje prosvjetara - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.