open-navfaktor-logo
search
Neće stati
Sivro nakon Fortine izjave: Ne prihvatamo da nema para, u šta je potrošena milijarda i još stotinjak miliona KM
Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo do 31. decembra 2022. godine radnicima koji plaću primaju iz budžeta KS, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja KS i komunalne privrede KS ne isplati jednokratnu novčanu pomoć u visini od 1.080 KM, u narednoj 2023. Vlada će kroz pregovore o osnovici i povećanju plaća morati izdvojiti puno više sredstava nego što bi u ovom trenutku dali za jednokratnu novčanu pomoć.
15.12.2022. u 21:39
get url
text

- Šta to ustvari znači? Na svaku marku više Vlada KS morat će izdvojiti više od 70 posto na tu marku poreza i doprinosa. Dakle, taj iznos više neće biti 25 nego 50 ili 100 miliona KM koliko će radnici u narednoj godini tražiti kroz povećanje plaća. Mi nećemo izgubiti bitku za bolja prava radnika dok god su radnici spremni da kroz radikalne mjere vrše pritisak na Vladu KS kao svog poslodavca - kazao nam je to Saudin Sivro, predsjednik Koordinacije sindikata SSSBiH KS, odgovarajući na pitanje - šta će Koordinacija osam sindikata u KS uraditi nakon jučerašnje izjave premijera Edina Forte "kako Vlada KS u ovom trenutku nije u stanju radnicima isplatiti jednokratnu novčanu pomoć".

VEZANI TEKST - Forto rekao da nema para za jednokratnu pomoć; radnici poručili: Doći će nas 25.000

- U ovom trenutku ne postoje sredstva u budžetu KS za jednokratnu pomoć. Ja kao neko ko je odgovoran ne mogu obećati isplatu jednokratne pomoći, ali pozivam sindikate da pregovaramo oko visine osnovice plaće za narednu godinu - rekao je Forto jučer novinarima ispred zgrade Vlade KS nakon što su ga radnici izviždali i nisu mu dozvolili da im se obrati.

Nezadovoljni odnosom Vlade KS prema njima, oko 2.000 radnika, koji čine Koordinaciju osam sindikata u KS, jučer su izašli na proteste.

Tri su zahtjeva čije ispunjavanje traže od Vlade KS, a to su: poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratne novčane pomoći u visini od 1.080 KM te povećanje osnovice za obračun plaće za narednu 2023. godinu.

Okupljeni radnici ispred zgrade Vlade KS poručili su da - ukoliko njihovi zahtjevi ne budu što prije ispoštovani, naredni put doći će ih više od 25.000.

- Radnici su jučer jasno rekli svoje i poručili da sada treba djelovati na način da im se omogući da dobiju novac. U budžetu KS nemoguće je da nema novca jer ga ima u drugim budžetima u Federaciji BiH, budžetima drugih kantona, gradova, općina, poslodavaca. Radnici ne prihvataju opravdanje premijera kako nema novca. Forto je jučer kazao kako su određeni milioni dati i spomenuo je ukupno nekih stotinjak miliona KM. Postavljamo pitanje - u šta je potrošena milijarda i još stotinjak miliona maraka iz tog budžeta - ističe Sivro.

Sivro dodaje kako radnici ne žele sjediti na sastancima i slušati istu priču i opravdanja. Ono što oni traže je - novac!

- Koordinacija sindikata će u narednom periodu sagledati cijelu situaciju i donositi odluke kao što smo donijeli i odluku o izlasku na proteste, pa je umjesto 500 do 1.000, jučer došlo više od 2.000 ljudi. Naše mišljenje je da se u rješenje problema radnika trebaju uključiti lideri svih političkih partija koje čine vlast u KS, dakle pored Forte, i Elmedin Konaković, Nermin Nikšić, Semir Efendić i Damir Marjanović - kazao je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.