open-navfaktor-logo
search
Stav sindikata
Sivro o dopisu Ministarstva: Bavit ćemo se školama kao da su zdravstvene ustanove, djecu ćemo slati na psihijatriju
Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, ocijenio je dopis resornog ministarstva kojim se šalju preporuke za rad sa učenicima i roditeljima učenika nakon tragičnog događaja u Srbiji kao nesmotren, površan i neodgovoran.
09.05.2023. u 22:16
get url
text

VEZANI TEKST - Ministarstvo za odgoj i obrazovanje dalo preporuke školama kad djecu trebaju slati na Psihijatriju KCUS-a

- Prije svega javili su nam se članovi stručnih timova, pedagozi škola i pitaju da li da postupaju po Pravilniku ili informaciji jer je jedno s drugim u koliziji. Onda nam se javljaju ljudi koji su advokati, roditelji, a među njima i ima onih koji su nezadovoljni iz razloga što je ovakav način postupanja vrlo upitan sa stanovišta ljudskih prava i sloboda te dječijih prava - započeo je Sivro.

Najavljivali su, kako dodaje, i slanje prijava ombudsmenima.

- Izgleda vrlo nesmotreno, površno i neodgovorno slati ovakve dopise na ovakav način. Nekako se kroz redove čita kao "bavit ćemo se školama kao da su zdravstvene ustanove, pa ćemo prosljeđivati djecu na neke psihijatrije". Ružan odnos. Dodatno će podgrijati ionako lošu klimu u školama te nastavnike i ostale radnike koji su nezadovoljni cjelokupnom situacijom - kazao je Sivro.

Naveo je kako su već poslali određene poruke ministrici Naidi Hota-Muminović.

- Svi prosvjetni radnici koji imaju iskustva u radu u školi rješavaju ovakve probleme. Mi smo imali ovo što se govori "ako učenik kaže ja ću se ubiti, ja ću učiniti ovo..." Rješavali smo to na drugačiji način. Imali smo određene protokole, nepisana pravila te to rješavali u dogovoru sa pedagozima, roditeljima, detektovali uzroke… Nismo to iznosili i od toga pravili bauk - rekao je Sivro te ukazao:

VEZANI TEKST - Sivro nakon masakra u školi u Beogradu upozorava: Pitanje je dana kad će se nešto slično desiti u Sarajevu

- Nadležne institucije akcentiraju na ovaj način kako se rješavaju problemi i to postane popularno. Učenicima će to sada postati interesantno. Oni koji to možda ne bi uradili ni u snu iz šale će to raditi da bi vidjeli kako će sve izgledati. Sada će biti jednostavno poremetiti nastavni proces.

Mišljenja je kako će ministrica postati svjesna onda kada počnu reagovati i roditelji i prosvjetni radnici zbog dopisa.

- Interesantno je da dopis potpisuje po njenom ovlaštenju njen pomoćnik. Nije ovo prvi dopis od kog se ona ograđuje. Ja mislim da će se ona ograđivati od ovog dopisa kad se vrati iz Slovenije - zaključio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.