open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Sindikata
Sivro o slučaju nastavnik pedofil: Ovo može dovesti obrazovni sistem u KS u još veću krizu i devastaciju
Slučaj Samira Alihodžića, osuđenog nastavnika pedofila, koji je vraćan na rad u osnovnu školu izazivao je jučer i danas brojne reakcije.
18.12.2022. u 11:16
get url
text

Povodom ovog slučaja se oglasio i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (Sindikat), na čijem čelu je Saudin Sivro. 

- Osnovna uloga Sindikata je zaštita i unaprjeđenje radno-pravnog i ekonomsko-socijalnog statusa radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantonu Sarajevo. Prosvjetni radnici imaju naglašenu društvenu odgovornost i shodno tome u svakom pogledu zaslužuju poseban tretman u društvu kako bi se mogle provesti nužno potrebne reforme u obrazovanju. Veoma smo zabrinuti zbog slučaja iz JU OŠ "Grbavica I" Sarajevo koji je izazvao veliku pažnju javnosti, ne samo u Sarajevu, već u cijeloj Bosni i Hercegovini i regionu. Sindikat upozorava da će slučaj iz JU OŠ "Grbavica I" Sarajevo dovesti obrazovni sistem u Kantonu Sarajevo u još veću krizu i devastaciju te da će se dodatno smanjiti interesovanje mladih ljudi da studiraju nastavničke fakultete. Pozivamo nadležne da što prije dođu do odgovora na prethodno postavljena pitanja, poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti i ovaj slučaj riješe u interesu prosvjetnih radnika, učenika i njihovih roditelja i obrazovanja u cjelini - stoji u saopćenju koje potpisuje predsjednik Saudin Sivro. 

VEZANI TEKST - Hota - Muminović najavila izmjene propisa o radu osuđenih pedofila u obrazovanju

U nastavku donosimo ostatak saopćenja Samostalnog sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo: 

Želimo javnost upoznati sa odredbama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo, koji je u članu 92. jasno propisao procedure po pitanju postupanja u situacijama kada je protiv radnika u osnovnom odgoju i obrazovanju potvrđena optužnica za krivično djelo i kada je radniku izrečena pravosnažna presuda za krivično djelo.

- Postavit ćemo pitanja vezano za slučaj iz JU OŠ "Grbavica I" Sarajevo na koja odgovore moraju dati nadležne institucije i pojedinci kako bi se što prije rasvijetlile sve okolnosti, provela pravosnažna presuda suda i utvrdili odgovorni za eventualno nepostupanje iz njihove nadležnosti u navedenom slučaju što evidentno za posljedicu ima uznemirenu širu javnost i trajne posljedice po pitanju digniteta obrazovanja i prosvjetnih radnika općenito.

Član 92. stav (7) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo glasi:

"(7) U slučaju kada je protiv lica iz stava (3) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine može izreći kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca i više, osnovna škola obavezna je donijeti odluku o suspenziji tih lica iz nastavnog procesa do okončanja krivičnog postupka."

Naša pitanja vezano za prethodno citiranu odredbu Zakona i konkretno slučaj JU OŠ "Grbavica I" Sarajevo su:

1. Da li je direktor, nakon potvrđivanja optužnice za krivično djelo, donio odluku o suspenziji nastavnika do okončanja krivičnog postupka?

2. Ako jeste, kada?

3. Ako je mogao da to uradi na osnovu navedene odredbe Zakona, a nije to uradio, zašto to nije uradio i zašto direktor u ovom slučaju nije odgovarao zbog toga i zašto Školski odbor i ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS nisu djelovali i poduzeli aktivnosti iz svojih nadležnosti i pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti protiv direktora zbog nepostupanja po osnovu navedene odredbe Zakona?

4. Da li su svi navedeni uopće imali informaciju da je potvrđena optužnica?

5. Ako svi navedeni nisu imali informaciju o potvrđivanju optužnice za krivično djelo što znači da svi navedeni ne mogu ni snositi odgovornost za nepostupanje iz svoje nadležnosti, ko je istu trebao da im službeno dostavi?

VEZANI TEKST - Vijeće roditelja O.Š. Grbavica I u ponedjeljak raspravlja o nastavniku pedofilu

Član 92. stav (8) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo glasi:

"(8) Licima iz stava (7) ovog člana kojima je izrečena pravosnažna presuda ili mjera zbog počinjenog jednog ili više krivičnih djela iz stava (7) ovog člana, osnovna škola obavezna je donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa i u pismenoj formi obavijestiti Ministarstvo."

Naša pitanja vezano za prethodno citiranu odredbu Zakona i konkretno slučaj JU OŠ „Grbavica I“ Sarajevo su:

1. Da li je direktor, nakon izricanja pravosnažnosti presude i mjere zabrane zbog počinjenja krivičnog djela koja se odnosi na nastavnika, znao za iste i da li su iste ili bar informacije o istim dostavljene kako bi se nastavniku na osnovu istih otkazao ugovor o radu?

2. Ako jeste, kada se to desilo te ukoliko direktor nije postupio na osnovu navedene odredbe Zakona i otkazao ugovor o radu nastavniku, zašto Školski odbor i ministar za odgoj i obrazovanje KS nisu djelovali i poduzeli aktivnosti iz svojih nadležnosti i pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti protiv direktora zbog nepostupanja po osnovu navedene odredbe Zakona?

3. Ako direktoru, odnosno Školskom odboru i ministru za odgoj i obrazovanje KS nisu dostavljenje informacije o izricanja pravosnažnosti presude i mjere zabrane zbog počinjenja krivičnog djela, zašto nisu i ko je odgovoran zašto to nije urađeno?

4. Ako svi navedeni nisu imali informacije o izricanju pravosnažnosti presude i mjere zabrane zbog počinjenja krivičnog djela znači da svi navedeni ne mogu ni snositi odgovornost za nepostupanje iz svoje nadležnosti i ko je iste trebao da im službeno dostavi?

Član 92. stav (10) Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo glasi:

"(10) Ministarstvo vodi registar lica iz st. (7) i (8) ovog člana."

Naša pitanja vezano za prethodno citiranu odredbu Zakona i konkretno slučaj JU OŠ „Grbavica I“ Sarajevo su:

1. Da li Ministarstvo za odgoj i obrazovanje vodi registar o licima protiv kojih je potvrđena optužnica za krivično djelo i o licima kojima je izrečena pravosnažna presuda za krivično djelo?

2. Ako vodi, gdje se nalazi i zašto direktor nije izvršio uvid u registar i na osnovu toga donio odluku o suspenziji nastavnika do okončanja krivičnog postupka odnosno otkaz ugovor o radu?

3. Ako se ne vodi, zašto se ne vodi i da li postoji odgovornost ministara Ministarstva za odgoj i obrazovanje zbog toga što ne postoji registar?

Javno postavljamo tri pitanja konkretno vezano za slučaj JU OŠ "Grbavica I" Sarajevo i eventualno svaki sljedeći sličan slučaj:

1. Zašto sudski procesi za krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen nastavnik traju po sedam godina a ne jednu do dvije godine?
2. Ko je odgovoran što sudski procesi za krivično djelo za koje je pravosnažno osuđen nastavnik traju po sedam godina?
3. Da li će neko ikada odgovarati zbog sporosti navedenog procesa i kada će se to desiti?

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.