open-navfaktor-logo
search
Postavili zahtjeve
Sivro: Propali pregovori Sindikata osnovnog obrazovanja i Vlade KS, ministrica...
Višemjesečni pregovori Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo i Vlade KS o povećanju koeficijenata su propali zbog ministrice za odgoj i obrazovanje KS Naide Hota-Muminović, izjavio je za Faktor predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro. 
17.01.2024. u 21:14
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li drugo polugodište u osnovnim školama u KS započeti dvosatnim štrajkom? 

- Sindikat je na početku pregovora tražio povećanje 15 posto, Vlada je u sredini pregovora ponudila dva posto i krajem 2023. Sindikat je predložio kompromisno rješenje da se koeficijenti od 01. decembra 2023. godine povećaju za pet posto te da se kolektivni ugovor koji istječe 30. aprila 2024. produži za dvije godine.

Nakon toga je ministrica tvrdoglavo tražila da se direktorima plaće povećaju za 22 posto, a kap koja je prelila čašu je prijedlog novih Pedagoških standarda i normativa i raznorazne administrativne reforme. Zbog toga je Skupština povjereništva Sindikata donijela Odluku da se provede štrajk upozorenja - kazao je Sivro. 

Naveo je kako će Kantonalni odbor realizirati štrajk upozorenja 29, 30. i 31. januara, a jedan od zahtjeva je da se plaće radnika u vrtićima i osnovnim školama na području Kantona Sarajevo izjednače sa plaćama radnika koji rade u Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja.

- Da li su plaće u navedenom Institutu bezobrazno visoke u odnosu na plaće prosvjetnih radnika neka javnost prosudi. Plaća direktora iznosi 2.922 KM, svakog od pet pomoćnika iznosi 2.625 KM, saradnika iznosi 2.413 KM, a vozača 1.228 KM.

U vrtićima direktor ima 611 KM manju plaću u odnosu na direktora Instituta, odnosno za 864 KM manju plaću imaju direktori osnovnih škola, pomoćnici direktora za 740 KM, saradnici / nastavnici za 843 KM, a vozač / domar / ložač za 239 KM.

Ono što je zasmetalo prosvjetnim radnicima u Kantonu Sarajevo je da su radnici Instituta zapošljavani i bez javnog konkursa, što je javno priznala ministrica za odgoj i obrazovanje, a posebno je uvrijedilo prosvjetne radnike da je ministrica izjavila da su radnici koji su zaposleni bez javnog konkursa "istaknuti prosvjetni radnici koji su se pokazali u radu" - govori Sivro.

Između ostalog, prosvjetni radnici traže i da najniža plaća bude uvećana za 10 posto od 01. januara 2024. godine, da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom / učenicima, da se isplati pomoć po uredbi Vlade FBiH kao i da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uvjetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.