open-navfaktor-logo
search
Uputili dopis
Sivro traži od Uka i nadležne ministrice pismeno izjašnjavanje o zahtjevima štrajka upozorenja
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije - Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo uputio je premijeru KS Nihadu Uku i ministrici odgoja i obrazovanja KS Naidi Hota - Muminović zahtjev za pismeno izjašnjenje o zahtjevima štrajka upozorenja. 
26.01.2024. u 11:14
get url
text

VEZANI TEKST - Jesu li se Uk i Sivro sporazumjeli: Utvrđena osnovica za obračun plaća, ali pripreme za štrajk se ipak nastavljaju

Iz Sindikata podsjećaju na štrajk upozorenja u predškolskim ustanovama i svim ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja na području KS, a koji će biti održan tri dana uzastopno u trajanju od po dva sata i to: ponedjeljak, 29.01. od 7:30 do 9:30 sati, utorak, 30.01. od 7:30 do 9:30 sati i srijeda, 31.01. od 7:30 do 9:30 sati.

- SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo nikada nije niti će organizirati štrajkove i proteste koji su sami sebi cilj. Zahtjevi tokom naših štrajkova i protesta su uvijek bili metode sindikalne borbe kroz koje smo direktno štitili prava prosvjetnih radnika, a često smo se borili za sve ono što je bitno za kvalitetan odgoj i obrazovanje djece JU "Djeca Sarajeva" Sarajevo i učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo - kazali su iz Sindikata. 

Premijera i ministricu pozivaju da se pismeno izjasne i javno oglase o svih 12 zahtjeva koji se traže štrajkom upozorenja: strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prestane ugrožavati stečena prava radnika, povećanje koeficijenata svih radnika minimalno za 10 posto, potpisivanje novog Kolektivnog ugovora bez umanjivanja stečenih prava a sve odredbe Kolektivnog ugovora da ne mogu biti ugovorene da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji,  srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture, izjednačavanje plaća sa plaćama radnika koji rade u Javnoj ustanovi Institut za razvoj preduniverzitetsko obrazovanje.

Zahtjevaju i uvećanje najniže plaće za 10 posto od 01. januara 2024., povećanje plaća nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave, zaustavljanje administrativnih reformi koje bespotrebno opterećuju rad škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa učenicima, izradu Pedagoških standarda i normativa uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada iste ne donese bez saglasnosti Sindikata, isplatu pomoći po uredbi Vlade FBiH, status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uvjetima,  promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova.

- Opredjeljenje i želja SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO je otvoren i iskren dogovor između socijalnih partnera a ne organizacija i realizacija štrajkova upozorenja, protesta, tužbi, bojkota, blokada, kampiranja, nereda, socijalnih nemira, smjena, ostavki, generalnog štrajka i ostalih metoda sindikalne borbe. Mi smo spremni za dogovor i pregovore po principu 24/7. Do Vas je - naveli su, između ostalog, u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.