open-navfaktor-logo
search
Performans
Sjećanje na genocid u Srebrenici: Katalonski "ljudski tornjevi" na Trgu Barcelone u Sarajevu
Na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo održan je performans Castells, Udruženja Minyons de Terrassa, s ciljem obilježavanja 30. godišnjice katalonske kooperacije u Sarajevu i obilježavanja 28. godišnjice sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.
10.07.2023. u 11:42
get url
text
Naselje Mojmilo
Naselje Mojmilo

Oko 240 takozvanih castellera grupe Minyons de Terrassa stiglo je u Sarajevo, gdje su pred posjetiocima izveli samo neke od svojih performansa.

Delegat Vlade Katalonije Eric Hauck istakao je da u Bosni i Hercegovini nastup posvećuju žrtvama Srebrenice.

- Vrlo su nam važne kulturalne razmjene između Katalonije i Balkana. Na ovaj način predstavljamo svoju kulturu, a "ljudske tornjeve" smatramo jednim od najreprezentativnijih simbola - kazao je Hauck.

Castells-kule od ljudi, UNESCO je 2010. godine proglasio nematerijalnim kulturnim naslijeđem. Ova tradicija na proslavama u katalonskim gradovima i manjim mjestima se prenosi s koljena na koljeno. Važno je istaći da je nastala na osnovu narodnog plesa muixeranga, koji je u Kataloniju stigao iz susjedne Valencije. Rasplesani seljani pravili su figure uz bubnjanje zvukova narodnih instrumenata, a u tom trenutku, kada je muzika prestala, učesnici plesne fešte postrojili su se u malu "živu piramidu".

Nastup Udruženja Minyons de Terrassa podržala je Vlade Katalonije u saradnji sa Turističkom zajednicom Sarajevo, Općinom Novi Grad Sarajevo, Centrom za informiranje o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Grada Sarajeva i Udruženjem Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.