open-navfaktor-logo
search
Općina Ilidža
Sjećanje na heroje Porobića i Stanića
Meho Porobić i Ivica Stanić poginuli su 8. oktobra 1992. godine u borbi za Aziće 
08.10.2018. u 13:06
get url
text

U organizaciji Udruženja borca Prva samostalna brigada Stup-Ilidža i Općine Ilidža u prisustvu rodbine, saboraca, prijatelja i pripadnika boračkih udruženja, danas je na  Stupu u Azićima obilježena godišnjica pogibije heroja Mehe Porobića i Ivice Stanića, dobitnika najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Delegacije boračkih  udruženja, Općine Ilidža, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo i članovi porodica položili su cvijeće na mjesto pogibije na spomen-ploču i odali im dužno poštovanje.

Meho Porobić, pukovnik i načelnik štaba 102. motorizovane brigade pored Zlatnog ljiljana, dobitnik je i Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima. Poginuo je 8. oktobra 1992. godine u borbi za Aziće. Na istom mjestu život za odbranu države časno je položio i major Ivica Stanić koji je ostao da brani svoje ognjište i komšije iako je bio pripadnik HVO-a. Prisutnima se obratio general Hajrudin Grabovica koji je evocirao uspomene na ove ratne heroje i na te sudbonosne dane kad su se vodile odsutne bitke za odbranu ovih prostora, Sarajeva, a i Bosne i Hercegovine, oktobra 1992.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.