open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Sjećanje na sedam građana ubijenih granatom Vojske RS-a u Tarčinu: Zločine uvijek moramo zvati pravim imenom
Danas se navršilo 30 godina od masakra kod Osnovne škole Hilmi ef. Šarić u Tarčinu kada je granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske u općini Hadžići ubila sedmero i ranila šestero građana.
17.07.2023. u 13:39
get url
text

Ubijeni su: Adnan Aleta, Almasa Aleta, Omer Horman, Sanela Horman, Mustafa Nevesinjac, Mujo Svraka i Tanja Šiniković.

Tim povodom, u ime Kantona Sarajevo prisutnim građanima, porodicama, prijateljima i komšijama ubijenih obratio se ministar finansija Kantona Sarajevo Emir Dedović.

- Ovo mjesto, kao i ostala mjesta mnogobrojnih masakara i ubijanja građana Sarajeva još jednom potvrđuje, opominje i obavezuje. Potvrđuje da su zločinci sa namjerom, planski ubijali nedužne građane. Među njima je, nažalost, uvijek bilo i djece, pa tako se ovdje među ubijenim nalazi i troje djece. Opominje nas da i na ovaj način moramo njegovati kulturu sjećanja, te uvijek i na svakom mjestu istinu prenositi na nove generacije. Obavezuje sve nas koji smo u poziciji da stvaramo bolje okolnosti i uslove za budućnost, da to uvijek činimo, da istrajemo, da ne pokleknemo. Uvijek i na svakom mjestu trebamo govoriti i ponavljati istinu o ubijanju Sarajeva i čitave države Bosne i Hercegovine.

Svjedoci smo stalnih djelovanja sila u okruženju da tu istinu minimiziraju, preokrenu, nazovu je drugim imenom, da genocid postane strašan zločin, da zločin postane tragičan slučaj, da ubijanja budu dešavanja. Mi to ne smijemo dozvoliti, moramo istrajati na dokazanoj istini, govoriti uvijek o njoj, ne dozvoliti njeno negiranje i zatiranje, jer samo tako možemo graditi našu budućnost - poručio je ovom prilikom ministar Dedović, saopćio je Press Kantona Sarajevo.

FOTO: Press KS

Uz porodice ubijenih, na spomen-obilježje u Tarčinu, u znak sjećanja na sedam ubijenih građana, cvijeće su položile delegacije Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92- 95., Kantona Sarajevo, Općine Hadžići, delegacija Naroda i pravde općine Hadžići i Općinskog odbora Stranke demokratske akcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.