open-navfaktor-logo
search
Od HDZ-a do Rusa
Sjedi, "dečko", petica: Ko sve hvali Elmedina Konakovića
Dobar je dečko, on će stati uz evropske, a ne iranske vrijednosti kao što je to radila bivša ministrica - kazala je desničarka Željana Zovko komentirajući prošlosedmično susret u Briselu sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem.  
15.02.2023. u 13:35
get url
text

VEZANI TEKST - Desničarka Zovko otkrila da je našla poslušnog bošnjačkog političara: Konaković je dobar dečko

Uobičajeno je da se za šefa diplomatije neke države kaže da je "tvrd pregovarač" ili "iskusan diplomata", ali kazati da je "dobar dečko" bukvalno je ponižavanje u režiji Zovko, koja još samo nije dodala da je "mali poslušan". 

Konakovića je na sva zvona hvalio još jedan Čovićev igrač Josip Brkić. 

- Konaković i ja uistino djelujemo kao jedan tim. On je sve ono što ministrica Turković nije bila. Inkluzivan, otvoren, pragmatičan, elokventan političar, koji je i predsjednik političke stranke i donosi vrlo brzo odluke - kazao je Brkić, Konakovićev zamjenik u MVP-u. 

Šefa Naroda i pravde hvalili su i ruski propagandni portali. 

- I pored toga što novi ministar vanjskih poslova BiH izričito navodi da bi evropske integracije trebale ostati glavni vanjskopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banja Luka i Beograd), kao i deklarirana potreba održavanja dobrog odnosima "sa istokom", signaliziraju da Bosna i Hercegovina ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od Washingtona i Brisela, uključujući i u oblasti odnosa s Moskvom. A to znači da će BiH ostati zemlja koja nije zvanično pristupila antiruskim sankcijama i koja je bez viza za Ruse - navodi se u jednom od tekstova. 

Nije Konaković ostao dužan Draganu Čoviću, čiji su ga ljudi hvalili i hvale, te je u jednom od intervjua kazao: 

- Vjerujem Draganu Čoviću. Vjerujem u njegov pragmatizam i racio.

Lijepe riječi o Konakoviću imao je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović tokom pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. On je tada "ocijenio ohrabrujućim što je Elmedin Konaković izjavio da nije pošteno da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH".

Podsjetimo i to da je Konakoviću na imenovanju za novog šefa bh. diplomatije prvi čestitao hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, uz poruke i želje za dobrom saradnjom.

Na HRT-u se o Konakoviću još prije izbora govorilo kao o nekom ko je "pridobiven" na strani HDZ-a po pitanju izmjena Izbornog zakona. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.