open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Sjednica OV Centar prekinuta: "Zapelo" na izboru dopredsjedavajućih i izmjeni Statuta
Danas je počelo sa radom novoformirano Općinsko vijeće Centar Sarajevo. Nako što je za predsjedavajuće Općinskog vijeća izabran Sejad Đozo (NiP), krenulo se u izbor tri dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar.
08.01.2021. u 16:00
get url
text

Na zahtjev Kluba vijećnika Naroda i Pravde data je pauza, kako bi usaglasili stavove u vezi s izborom dopredsjedavajućih Općinskog vijeća. No, sjednica je nakon pauze prekinuta. 

- Na Kolegiju predsjednika klubova je dogovoreno da do usaglašavanja i izbora Komisije za statut i propise, i nakon usaglašavanja i izmjene i dopune Statuta i Poslovnika Općine Centar, prekidamo sjednicu. O nastavku ćete biti blagovremeno obavješteni - rekao je Đozo i prekinuo sjednicu.

Kako saznaje Faktor unutar "Četvorke" javile su se nesuglasice u vezi imenovanja dopredsjedavajućih. Oni su imena držali u tajnosti za koja nisu znali čak ni članovi Komisije za izbor i imenovanje.

Vijećnica SDA Lejla Khattab, koja je učestvovala u radu Komisije za izbor i imenovanje, kazala nam je da niko nije mogao vidjeti imena predloženi kandidata. 

- Kada je počela rasprava rečeno je da imaju dva prijedloga. Oba su bila iz reda Ostalih, a trebaju se imenovati dopredsjedavajući iz reda konstitutivnih naroda. Naravno, i SDA će predložiti svog kandidata za dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća – kazala je Khattab.

Vijećnik SDA Velija Katica kazao nam je da "Četvorka" nije u potpunosti usaglasila imena kandidata i stoga nisu imenovani dopredsjedavajući, ali u pitanju je i ovaj problem:

- U Statutu Općinskog vijeća Centar piše da rukovodstvo Općinskog vijeća čine predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg. U Poslovniku Općinskog vijeća koji je niži akt i ne može biti u suprotnosti sa Statutom, 2019. godine donesena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta, u kojoj se kaže da rukovodstvo Općinskog vijeća čine predsjedavajući i tri zamjenika koji su iz reda konstitutivnih naroda i reda Ostalih. U bivšem sastavu Općinskog vijeća Centar bila su tri zamjenika iz konstitutivnih naroda – pojašnjava Katica.

Sada je problem izmjena Statuta Općinskog vijeća Centar i za to je potrebno dvije trećine glasova od ukupno 31 vijećnika. Za izmjenu Statuta potrebna je 21 ruka. Narod i Pravda, Naša stranka i SDP imaju 19 vijećnika. 

Osim toga, sporan je i član kojim se predsjedavajući i zamjenik imenuju natpolovičnom većinom, dok je za smjenu potrebna dvotrećinska većina, te se planira izmijeniti i taj član Statuta. Statut Općine Centar koji je na snazi izglasan je 2004. godine. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.