open-navfaktor-logo
search
Nakon pisma OHR-a
Sjednica Skupštine TK u petak: Usvajanje Budžeta ili nastavak političkih obračuna
Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona trebao bi zasjedati u srijedu, a naredna sjednica Skupštine najvjerovatnije će biti zakazana za petak, 15. januar, saznaje Faktor.
11.01.2021. u 15:55
get url
text

Na dnevnom redu sjednice će biti Budžet za ovu godinu te finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) i Službe za zapošljavanje.

VEZANI TEKST-Inzko o krizi u TK: Sjednica Skupštine koju je organizirala nova većina nelegalna

Podsjećamo, Vlada TK koja je predoložila ove dokumente nema više podršku većine, a podržava je 17 zastupnika SDA, DF-a, SD-a i SBiH. S druge strane je nova većina od 18 zastupnika SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke. Oni su u dva navrata pokušali smijeniti Vladu TK, prvi put na na sjednici 16. decembra kada je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (SD) uz podršku svog zamjenika Borisa Krešića (DF) pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Nakon toga, nova većina je sazvala nelegalnu sjednicu Skupštine TK 31. decembra, na kojoj su smijenili premijera i ministre, ali je OHR u svom pismu jasno naznačio da su svi doneseni akti na toj sjednici ništavni.

Nezvanično saznajemo da će nova većina ponovo pokušati smjenu Vlade TK i rukovodstva skupštine, a da li će prije toga usvojiti dokumente od velike važnosti za Tuzlanski kanton, u ovom momentu je neizvjesno.

Vlada TK nakon nelegalne sjednice Skupštine, istog dana, održala sjednicu na kojoj je proglasila da su nastupile vanredne prilike te su nakon preuzimanja ovlasti Skupštine TK usvojili Budžet i Finanskijski plan ZZO-a, ali je OHR u svom tumačenju političke krize u TK, naveo da za to nisu bili ispunjeni Ustavom propisani preduvjeti.

- Nije bilo opravdano prema članu 45. Ustava TK da vlada prihvati nastanak vanrednih prilika niti da preuzme ovlaštenje za donošenje propisa koji spadaju u nadležnost Kantonalne skupštine - navodi se u pismu visokog predstavnika Valentina Inzka, Vladi i Skupštini TK.

Hoće li Budžet TK biti jedna od poluga pritiska da Vlada TK ode ili će politički obračuni biti ostavljeni za neku narednu sjednicu, vidjet ćemo u petak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.