open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Sjednica VSTV-a: Imenovanje glavnog federalnog tužioca u fokusu, razmatra se rang-lista
Redovna sjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) bit će održana u Sarajevu 22. i 23. oktobra, a članovi Vijeća će, između ostalog, razmatrati Izvještaj o provođenju preporuka Evropske komisije (EC) za VSTV i pravosuđe BiH, potvrđeno je Feni u ovom regulatornom tijelu.
22.10.2020. u 09:04
get url
text

Kada se radi o imenovanjima nositelja pravosudnih funkcija za rukovodeće pozicije, u fokusu je imenovanje glavnog tužioca Tužilaštva Federacije BiH.

Naime, radi se o poziciji koja je ostala upražnjena nakon odlaska u penziju bivšeg glavnog federalnog tužioca Zdravka Kneževića početkom novembra 2018. godine, otkada je za vršitelja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva FBiH imenovan njegov prvi zamjenik Tihomir Jurko.

Prema utvrđenoj proceduri, odnosno odredbama člana 38. stav 1. Zakona o VSTV-u BiH propisano je da: "VSTV ima podvijeća za predlaganje kandidata za imenovanja na sudijska i tužilačka mjesta u entitetima", dok je stavom 5. istog člana propisano da "Na osnovu rang-liste koju sačini Komisija za obavljanje razgovora s kandidatima, entitetsko podvijeće za predlaganje kandidata dostavlja rang listu kandidata Vijeću koje donosi konačnu odluku o svim imenovanjima".

- Na osnovu navedenog zakonskog ovlaštenja, VSTV je svojim Poslovnikom, konkretno, odredbom člana 60. Poslovnika  propisalo da "nadležno podvijeće dostavlja VSTV-u rang-listu kandidata s obrazloženim prijedlogom za imenovanje ili ponavljanje postupka, najkasnije dva dana prije početka sjednice na čijem je dnevnom redu odlučivanje o tom imenovanju", dok je članom 61. stav 2. Poslovnika propisano da "ukoliko VSTV ne usvoji prijedlog podvijeća, a podvijeće ne predloži drugog kandidata, VSTV može na obrazloženi prijedlog bilo kojeg člana VSTV-a imenovati nekog drugog od kandidata koji su ostvarili odgovarajući uspjeh potreban za imenovanje" - navode iz VSTV-a BiH u odgovoru na Fenin upit u vezi sa spomenutom procedurom.

Iz VSTV-a, nadalje, pojašnjavaju kako kandidati koji se prijavljuju na rukovodne pozicije imaju obavezu da izrade program rada institucije u koju se prijavljuju, te da za pozicije predsjednika suda i glavnog tužitelja nadležno podvijeće predlaže tri kandidata s liste uspješnih kandidata, koji na sjednici VSTV-a izlažu program rada koji su ranije dostavili i izložili Komisiji za obavljanje razgovora.

VSTVBiH ima diskreciono pravo da s rang-liste uspješnih kandidata imenuje one koji su najkompetentniji za određenu poziciju.

Iz VSTV-a, također, navode kako se na rang-listi nalaze svi kandidati koji ispunjavaju propisane uvjete prema broju ostvarenih bodova, te da redoslijed određen rang-listom nije obavezujući za VSTV prilikom izbora i imenovanja kandidata, s obzirom na to da prilikom svakog imenovanja VSTV vodi računa i o drugim faktorima koji se cijene prilikom odabira kandidata, a što uključuje i okolnosti koje su relevantne za procjenu podobnosti kandidata, potrebu osiguranja adekvatne nacionalne i spolne zastupljenosti, rukovodnim vještinama kandidata i njegovom radnom iskustvu i slično.

Na dnevnom redu dvodnevne sjednice VSTV-a su i Informacija o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH, kao i Informacija Stalne komisije za legislativu u vezi s obavezama proisteklim iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Istovremeno, članovi VSTV-a razmatrat će Prijedlog akcionog plana Ministarstva pravde BiH za realizaciju preporuka iz Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH (Priebeov izvještaj).

Kako je planirano, na sjednici će biti razmatrani - Informacija o sastanku sa predstavnicima Ureda za reviziju BiH u vezi s evidencijom naplate troškova krivičnog postupka, kao i Informacije o saradnji sa USAID-ovim Projektom pravosuđa protiv korupcije, uključujući Informaciju o programu specijalističke edukacije za sudije na temu korupcija i organizovani kriminal, te Informaciju o prijedlogu online obuke o etici, integritetu i sprečavanju sukoba interesa.

Na dnevnom redu je i Projekt Svjetske banke (WB) unapređenja poslovne klime kroz brže rješavanje privrednih sporova u BiH, odnosno Prijedlog dodatnih aktivnosti kao odgovor na COVID-19.

Članovi VSTV-a će razmatrati i pitanja u vezi s nastavkom projekta - Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH – IPA 2019, te pravni i strateški okvir za uvođenje mentorstva za novoimenovane sudije i stručne saradnike u sudovima koje imenuje VSTV BiH (Projekt unapređenja kvaliteta pravosuđa).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.