open-navfaktor-logo
search
Problemi
Sjednica Zastupničkog doma FBiH 26. oktobra, nema rebalansa budžeta, ima li parlamentarne većine?
Nova sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za 26. oktobar a na čijem prijedlogu za dnevni red ponovo nema rebalansa budžeta. Premijer Nermin Nikšić je prijedlog rebalansa povukao iz parlamentarne procedure 25. jula.
17.10.2023. u 08:11
get url
text

- Trenutno nema informacija u vezi sa sjednicom koja bi bila održana zbog rebalansa budžeta. Istina, to bi bila vanredna sjednica. Neformalno se spominje da bi to bilo moguće oko datuma redovne sjednice, možda 25. oktobra. S druge strane gledajući, po svemu sudeći još nije postignut dogovor između koalicionih partnera. Mišljenja sam da treba da se nađe na dnevnom redu Zastupničkog doma FBiH čim-prije jer je toliko stvari koje zavise od rebalansa.

Od podrške onkološkim pacijentima, prebacivanja novca za udžbenike kantonima pa sve do tehničkih amandmana kojima treba neke stvari da se poprave - govori nam Admir Čavalić, predjednik Kluba zastupnika Stranke za BiH u Zastupničkom domu FBiH.

Zastupnik Nezir Pivić (SDA) kaže kako to što još nema rebalansa budžeta FBiH je dokaz da nema većine u Parlamentu FBiH.

- Mislim da trenutna Vlada Federacije BiH ne funkcionira a što pokazuju osjetljive tačke poput rebalansa budžeta FBiH - govori Pivić.

Inače, na posljednjim sjednicama zastupnici iz HDZ 1990. godine su pokazivali nezadovoljstvo potezima koalicionih partnera.

Federalnog ministra finansija Tonija Kraljevića smo pitali iz kojih razloga je naprasno prijedlog rebalansa budžeta povučen iz parlamentarne procedure, kada će ponovo naći u proceduri, ali ostali smo uskraćeni za odgovore.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.