open-navfaktor-logo
search
Počast žrtvama
Sjeverna Makedonija: Održana komemorativna sjednica povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici
Odbor za odnose među zajednicama, koji je stalno radno tijelo Skupštine Sjeverne Makedonije (Sobranje), održao je danas 12. komemorativnu sjednicu povodom obilježavanja 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).
07.07.2022. u 18:52
get url
text

Prisutnima na komemorativnoj sjednici su bili podijeljeni "Cvjetovi Srebrenice", a u skupštinskoj sali bio je postavljen baner sa motivima genocida Srebrenice.

Na današnjoj komemorativnoj sjednici učestvovao je i predsjednik Sobranja Talat Džaferi.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika parlamenta, Džaferi je istakao da u ime Sobranja Republike Sjeverne Makedonije i u svoje lično ime odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici, te upućuje saučešće porodicama i sugrađanima.

- Kada sam prije dvije godine bio u Potočarima, mjestu koje je odjekivalo tišinom koja je bila glasnija od najglasnijeg urlanja, gdje se tuga i bol osjećala u svakom kutku, u svakom koraku koji sam napravio tim tlom, mislio sam da smo postali svjesni neizmjerne boli koja uzrokuje ovakvu ljudsku tragediju i da ćemo konačno moći pokazati da imamo ljudsku i moralnu odgovornost i poštovanje, da ćemo se ohrabriti i ljudski zauzeti da se to nikada ne zaboravi i ne ponovi. Međutim, nisam bio u pravu. Ponovo - naglasio je Džaferi.

Džaferi je podsjetio i na deklaraciju kojom je Skupština Sjeverne Makedonije podržala Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici od 15. januara 2015. godine, dokument koji jasno definiše ovaj događaj kao genocid.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima jula 1995. godine u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.