open-navfaktor-logo
search
Pročitana optužnica
Skaka i drugi: Tužilaštvo tvrdi da ima dokaze o sistemskoj korupciji, odbrana prigovorila da ih tužilac vrijeđa
U Općinskom sudu u Sarajevu danas je počelo suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, protiv kojeg je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu za zloupotrebu položaja i druga povezana krivična djela. 
31.01.2024. u 17:06
get url
text

VEZANI TEKST - Skaka, Kolovrat, Fočo i Mrkonja se izjasnili da nisu krivi; Nožica: Još nismo dobili dokaze, na kraju ćemo mi pobijediti

Pored Skake, optuženi su još Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja, dok je Džanela Kacila sa Tužilaštvom zaključila sporazum o priznanju krivnje i protiv nje će se voditi odvojeni postupak. Tužilaštvu je trebalo skoro sat i po da pročita optužnicu za koju tvrde da će dokazati kako se radi o sistemskoj korupciji. 

Izlagajući optžnicu, tužioci su naveli kako se Skaka tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvoronje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te da je povrijedio ravnopravnosti čovjeka i građanina. Kolovrat se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave, dok se Fočo i Mrkonja terete za obmanu pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti.

Konkretno, tužioci su naveli kako je Skaka 2017. nezakonito zaposlio četira savjetnika, Maju Hadžihalilović, Nedima Tvrtkovića, Ensara Eminovića i Ernu Čolić. Zatim, tereti se da je iskoristio službeni položaj i da je novac za povratnike izdvojio za rasvjetu u iznosu od 15.000 KM u naselju kojem se nalazi njegova vikendica, u vikend naselju Rajski Do u općini Trnovo.

Dalje, tužioci su istakli da je iskoristio službeni položaj i iz tekuće budžetske rezerve Grada Sarajevo izdvojio 20.000 KM koje su 2018. godine date Brdsko-biciklističkom udruženju iz Mostara za sufinansiranje projekta postavljanja jarbola i zastave BiH na brdu Fortica iznad Mostara. Tužioci tvrde da je za to morao imati saglasnost Gradskog vijeća Sarajevo.

Također, tužilaštvo tvrdi da je Skaka zloupotrebom položaja preusmjerio novac, 54.522 KM, namijenjen za adaptaciju prostorija i svjestlosnu dekoraciju Sarajeva za projekat u vezi s dovođenjem projekta bolida Formule E u Sarajevo. 

- Nije imao saglasnot GV Sarajevo, niti je ugovor zaključen u skladu s planom javnih nabavki. Firma za dopremu bolida je poput onih iz serije "Mućke"  - kazao je tužilac Darko Soldat.

Za sve ove odluke znala je tadašnjica pomoćnica gradonačelnika Kolovrat koja nije pokrenula proces povrata novca. 

Dio optužnice odnosi se i na donaciju Medicinskoj asocijaciji Bima koja nije, tvrdi Tužilaštvo, namjenski utrošila sredstva, 10.000 KM dobijenih od Grada Sarajevo. 

- Skaka je bio predsjednik Skupštine Udrženja Bima, dok je Fočo bio predsjednik ove organizacije. Novac je bio namijenjen za apliciranje Međunarodnom fondu zdravlja, a iskorišten je za registraciju vozila i medicinska sredstva. Mrkonja je u svojstvu sekretara potpisao ugovor. Dalje, Udruženje Bedem tražilo je i dobilo 18.000 KM, također preraspodjelom sa drugih budžetskih stavki, jer nisu bili planirani u 2017. godini. U pojedinim navedenim stavkama optužnice novac se pravdao računima iz restorana, prodavnica obuće... - kazali su tužioci. 

Tužilaštvo  je također u optužnici navelo da je Skaka ugrozio integritet izbornog procesa.

{$galerijaFotografija}

- Obećavao je kule i gradove gradskim vijećnicima da glasaju za Srđana Srdića za predsjedavajućeg GV Sarajevo, koji je po nacionalnosti Srbin, čime bi bilo onemogućeno da predsatvnik istog naroda, u ovom slučaju Bogić Bogićević, bude izabran za gradonačelnika. Skaka je time računao da će mu se otvoriti put ka novom mandatu. Na glavnom pretresu svjedočit će više od 80 svjedoka, osam vještaka, kao i izvođenje više od 600 materijalnih dokaza - istakli su tužioci.

Tužilaštvo je iskoristilo pravo za uvodnu riječ u kojoj su naveli da se radi o sistemskoj korupciji.

- Ovo je predmet o laganju, varanju, bahatom odnosu... - krenuo je govoriti tužilac Soldat na šta je burno reagovala braniteljica Skake, Senka Nožica:

- U posljednih 20 godina nisam vidjela i čula uvodnu riječ u kojoj se vrijeđa odbrana i klijenti. 

Sudija Tin Bektašević je na to kazao da će odbrana imati priliku za svoju uvodnu riječ. Advokat Kenan Hadžimuhović, koji brani Kolovrat, složio se s Nožicom.

{$galerijaFotografija}

- Ovo je agresivan, bahat nastup tužilaštva. Ovo nije standard ponašanja u sudnici - istakao je Hadžimuhović s čijim su se stavovima složili i advokati Foče te Mrkonje.

Nožica je zatim istakla da su dokaze od tužilaštva dobili tek 17. januara, a tražili su još u oktobru 2023. Protivila se i pozivanje službenih lica za svjedoke, što je sudija Bektašević odbio. 

Bektašević je zbog obimnog predmeta, velikog broja svjedoka i izvođenja dokaza predložio Tužilaštvu KS da se naprave dva odvojena postupka, Skaka - Kolovrat i Fočo - Mrkonja. Tužilaštvo je kazalo da u načelu nemaju ništa protiv toga, ali definitivna odluka danas nije donesena. Sudija Bektašević najavio je da će sljedeća tri ročišta biti održana 4. marta, 18. marta i 1. aprila, svaki put u 9.30 sati.

Nakon današnjeg ročišta Skaka i Nožica nisu željeli davati izjave novinarima. Nožica je kratko kazala da neće davati izjave dok traje postupak.

  

IMG_20240131_133228.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.