open-navfaktor-logo
search
Prijavio ih Konaković
Skaka i Hadžibajrić prijavljeni za davanje dara radi trgovine utjecajem, policija provjerava
Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, kazao je jučer da je podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake i načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, a nakon posljednjih dešavanja na sjednici Gradskog vijeća na kojem se trebalo izabrati novo rukovodstvo Grada Sarajeva.
25.03.2021. u 13:34
get url
text

VEZANI TEKST - Kum Ademović nije dugme: Nakon "ne" od Bogićevića, rade šta najbolje znaju, skupljaju lajkove

Konaković je, kako nam je potvrđeno danas, krivičnu prijavu podnio jučer popodne u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo, dok u Tužilaštvu još nije zaprimljena.

Konaković je Skaku i Hadžibajrića prijavio za krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

- O prijavi je obaviješten dežurni tužilac, a policijski službenici, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, vrše provjere navoda iz prijave - kazao je Faktoru portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Iz Tužilaštva su nam također kazali da je obaviješten dežurni tužilac i da po prijavi postupa MUP KS.

VEZANI TEKST - Konaković: Podnio sam krivične prijave protiv Skake i Hadžibajrića

- U proteklih nekoliko sedmica, nezapamćen ili nezabilježen je pritisak na gradske vijećnike koji su danas glasali o rukovodstvu i koji bi trebali glasati za gradonačelnika. I zaista još jednom autentičan, potpuno identičan scenarij Asim koji smo gledali i slušali, ovog puta na čelu ovog procesa bili su drugi akteri, Abdulah Skaka uobičajeno, a Ibrahim Hadćibajrić iznenađujuće. Ovog puta to neće biti isto, zato što su ovog puta potcijenili gradske vijećnike koji imaju integritet, karakter i hrabrost da progovore o pritiscima i ponudama koje su imali. U ovoj krivičnoj prijavi naveo sam niz dokaza i niz svjedoka koji će pred Tužilaštvom govoriti o direktnim kontaktima sa Skakom i Hadžibajrićem i njihovim posrednicima i o onome što su imali na stolu kao ponudu da se podrži danas kandidat Srđan Srdić - kazao je Konaković.

Podsjetimo, jučerašnja sjednica Gradskog vijeća je prekinuta jer se unutar "Četvorke" nisu dogovorili i nisu imali dovoljno ruku za izglasavanje predsjedavajućeg i dopredsjedavajućih Vijeća, a samim tim je doveden u pitanje i izbor gradonačelnika i zamjenika.

Gradonačelnik Sarajeva je trebao biti Bogić Bogićević.

VEZANI TEKST - Bogićević pisao Nikšiću: Odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva

Bogićević je nakon toga uputio pismo Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a BiH, u kojem ga obavještava da povlači kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva.

U pismu je naveo da je njegova kandidatura "očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima 'Četvorke', koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva".

Hadžibajrić je jutros potvrdio da "Četvorka" više ne postoji i da oni više nisu dio sarajevske koalicije četiri stranke.

Načelnik Općine Stari Grad kazao je da je Bogić Bogićević u ovoj priči prevaren.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.