open-navfaktor-logo
search
Razgovor o aktivnostima
Skaka i Muslić: Kako Grad Sarajevo može pomoći sektoru turizma
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Mufik Muslić razgovarali su o planiranim aktivnostima i projektima Grada i Kantona u sektoru turizma, ali i mjerama za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.
21.10.2020. u 10:40
get url
text

Grad Sarajevo je kao jezgro multietničnosti najatraktivnija turistička destinacija u BiH i iz godine u godinu privlači sve više posjetilaca iz cijelog svijeta. Aktuelna pandemija zaustavila je taj rast i dovela do znatnog smanjenja prihoda i problema sa likvidnošću za sve koji se bave turizmom. Istovremeno, ova kriza može biti prilika da turizam postane otporniji i da se ubrza njegova digitalna tranzicija, istaknuto je na sastanku.

Iako je prvi pogođen, sektor turizma će se prvi i oporaviti u odnosu na ostatak privrede, uvjeren je Muslić, te smatra kako je u ovakvim uvjetima neophodno pronaći zajedničko rješenje i adekvatan kompromis.

- Današnji sastanak je početak naše intenzivnije saradnje. Turistička zajednica Kantona Sarajevo će pružiti podršku organizaciji javnog dočeka Nove godine u uvjetima koje diktira pandemija COVID-19 - kazao je.

Sve je izvjesnije da u Sarajevu zbog koronavirusa neće biti tradicionalnog javnog novogodišnjeg dočeka koji je donosio rekordan priliv turista cijelog svijeta. Kako ističe gradonačelnik Skaka, u prvom redu je zdravlje građana.

- Tradicionalni doček Nove godine otkazuju mnoge svjetske metropole. Prethodne četiri godine je na ulicama bh. prijestolnice za vrijeme novogodišnjih praznika vladala euforična atmosfera, sa gostima iz cijelog regiona, ali i Evrope i svijeta. Aktuelna gradska administracija učinit će sve da i u ovim uvjetima pronađe modalitet i opravda slogan da je Sarajevo novogodišnji centar regiona - dodao je Skaka, saopćeno je iz Turističke zajednice KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.