open-navfaktor-logo
search
Značajna investicija
Skaka posjetio lokaciju gdje će se graditi nacionalni stadion: Ovo je ulaganje u budućnost
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić zajedno sa Samirom Avdićem, kantonalnim ministrom kulture i sporta i Adnanom Džemidžićem, generalnim sekretarom NS BiH, obišli su lokalitet u Rajlovcu na kojem bi se trebao izgraditi nacionalni stadion sa svim potrebnim pratećim sadržajima.
27.02.2021. u 19:55
get url
text

Kako bi se stvorili uvjeti za bržu realizaciju navedenog projekta, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na nedavno održanoj sjednici izglasalo izmjenu Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Gornje Telalovo Polje I".

Izmjena se odnosi na izuzimanje iz režima zabrane građenja predložene lokacije za izgradnju stadiona, a koja se nalazi u obuhvatu ovog planskog dokumenta.

Zahtjev Općine Novi Grad za pristupanje izmjenama, prethodno je podržao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

- Glavni grad zaslužuje adekvatan, moderan bh. fudbalski dom. Zaslužuju ga i naši nogometni reprezentativci, ali i navijači. Ovo je ulaganje u budućnost, u razvoj sporta i sportske infrastrukture - kazao je gradonačelnik Skaka.

Istakao je da je riječ o još jednoj značajnoj investiciji, ali i o nacionalnom projektu oko kojeg se trebamo svi ujediniti i pružiti bezrezervnu podršku.

- Donošenjem odluke Gradskog vijeće stvoreni su preuslovi da bi Općina mogla izdati urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona. Sljedeći korak je rješavanje jednog dijela imovinsko-pravnih odnosa, a potom obezbijeđivanje finansijskih sredstava u koordinaciji sa svim nivoima vlasti za izgradnju ovog potrebnog objekta - rekao je Efendić.

Plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava sve UEFA i FIFA kriterije.

Na njemu bi većinu svojih mečeva igrala reprezentacija BiH, a tu bi bilo moguće i organizirati utakmice najvišeg stepena evropskih klupskih takmičenja.

Prednost je i ta što bi putna komunikacija zbog blizine autoputa sprečavala ogromne gužve kojima su obično izloženi prilazi stadionima.

Postavljeni su i posebno visoki standardi kada je u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, invalidne osobe, mediji, sigurnosne mjere.., saopćeno je iz službe za informiranje Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.