open-navfaktor-logo
search
Doček Nove godine
Skaka: Sarajevo nastavlja tradiciju, Hari Varešanović obećao noć punu emocija
Mi smo radili jednu analizu javnog dočeka Nove godine za Grad Sarajevo, tako da ne smatramo da je ovo trošak, nego dobitak za Grad Sarajevo i njegove građane, kazao je gradonačelnik 
15.11.2018. u 14:41
get url
text

Javni doček Nove godine u Sarajevu, na kojem će nastupiti Hari Mata Hari s gostima, bit će organizovan ispred Vječne vatre u Titovoj ulici.

To je saopćeno na današnjoj press konferenciji u Vijećnici, na kojoj su se prisutnim novinarima obratili gradonačelnik Abdulah Skaka, Hari Varešanović, Midhat Hubijar, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te Emir Mejremić, dirigent i osnivač Omladinskog orkestra "MuzikArt".

- Drago mi je što mogu reći da Grad Sarajevo nastavlja tradiciju javnog dočeka Nove grodine. Naravno, to nije posljedica neke slučajnosti, nego jasnog plana kojeg je administracija Grada Sarajeva u svom planu jasno prezentirala na početku našeg mandata, a to je da ćemo u Sarajevu praviti manifestacije koje su vrijedne svake pažnje. Mi smo do sada imali dva dočeka Nove godine koja su obilježila Grad Sarajevo, i koja su ga pozicionirala, po uzoru na velike svjetske metropole, u centar regije. Nastavljamo dobru tradiciju. Ono što je posebno važno za mene je to da u Sarajevu probudimo pozitivnu energiju. Smatramo da su naša nastojanja da tako nešto napravimo, uspjela. Jako nam je važno da se građani, ali i gosti, kojih je iz godinu u godinu sve više, osjećaju jako lijepo u našem gradu. Kada je riječ o novcu, u Budžetu Grada Sarajeva uvijek je isti iznos za ovu namjenu,  a to je 100.000 KM i on se ne mijenja. Ja sam učestvovao i u dočeku Nove 2016. godine gdje je ispred BBI centra bilo 1.000 ljudi. Dakle, za isti novac koji je tad Gradska uprava izdvojila, sada dobijamo efekte koji su višestruki. Mi smo radili jednu analizu javnog dočeka Nove godine za Grad Sarajevo, tako da ne smatramo da je ovo trošak, nego dobitak. Grad Sarajevo uvijek izdvaja 100.000 KM, podrška ostalih nivoa vlasti se, iz godine u godinu, razlikuje i skakako da imamo podršku lokalnih zajednica, odnosno četiri gradske općine - kazao je između ostalog gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

FOTO: AA

Prema riječima Midhata Hubijara, u Kantonu Sarajevo u ovoj godini ostvareno je  više od milion noćenja. 

- Mi smo u odnosu na prošlu godinu ostvarili 25 posto više noćenja.  U prošloj godini imali smo 480.000 posjeta, a u ovoj 520.000 posjeta i više od milion noćenja. Turistička zajednica podržava manifestaciju javnog dočeka Nove godine, jer smo sigurni da je ovo jedna od manifestacija koja jača brend Grada Sarajeva i same Tursitičke zajednice u svijetu. Ovo je samo jedna od manifestacija koju priprema i koju će realizovati Turistička zajednica KS u saradnji sa Gradom Sarajevom. Kada je riječ o pripremi za zimsku turističku sezonu, naglasio bih da imamo dosta toga ponuditi, od kulturno-historijske promocije, preko prezentacija naših olimpijskih planina, vodeći se isključivo argumentacijom i činjenicom da je urađen jedan od najvažnijih projekata u posljednjih 30 godina na ovim planinama, a to je da će olimpijski centri u potpunosti biti spremni da ove sezone imamo minimalno 120 dana snijega. Najbolji način da to argumentujem je vještačko osnježavanje akumulacija koja je urađena na našoj olimpijskoj planini, a koja je kapaciteta 40.000 metara kubnih vode - naglasio je Hubijar. 

Hari Varešanović pred novinarima otpjevao je nekoiko prvih stihova pjesama koje će Sarajlije, ali i gosti našeg glavnog grada imati priliku čuti 31. decembra ispred Vječne vatre, od sevdalinki, preko nekih pjesama koje su, kako Hari reče, obilježile njegovo djetinjstvo, kao što je "Odavno već nisam mislio o tebi...", do onih koje su ga proslavile poput "Niz polje vjetar miriše..."

- Obećavam sjajnu noć i provod sa puno emocija. Ovo je moj grad, njemu su posvećene moje pjesme i ovo je, na određeni način, kruna moje karijere. Hvala svima, hvala gladonačelniku Skaki - kazao je Varešanović. 

Noć uoči ulaska u 2019. godinu ispred Katedrale Srca Isusova bit će održan koncert klasične muzike na kojem će nastupiti Omladinski orkestar "MuzikArt" iz Sarajeva.

Ispred Vječne vatre 1. januara koncert će održati i pop-rock bend "Bombaj štampa", koji će naredne sedmice u Mostaru započeti snimanje novog albuma.

Podsjetimo, Gradska uprava Sarajeva i Turistička zajednica KS nedavno su potpisale sporazum o zajedničkom finansiranju dočeka Nove godine koji će koštati 230.000 KM. Dogovorena je i zajednička promocija Grada Sarajeva i zimske sezone u nekoliko turističkih centara regiona: Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Split, Podgorica, Ljubljana, Novi Pazar i Skoplje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.