open-navfaktor-logo
search
Osuđen na 16 godina
Skandal u Mostaru: Čović na svom "evropskom putu" svratio na promociju knjige ratnog zločinca Ćorića
Čelnik HDZ-a Dragan Čović prisustvovao je večeras u Mostaru promociji knjige “In vino libertas, autobiografski zapisi iz Haaga", autora Valentina Ćorića, presuđenog ratnog zločinca, koji je nakon što je odslužio dvije trećine kazne pušten na slobodu.
16.02.2024. u 20:20
get url
text

VEZANI TEKST - Ratni zločinac Ćorić u Zagrebu promovirao knjigu: Došli mu brat po zločinu Dario Kordić i Goran Milić

Tako je Čović na svom "evropskom putu" napravio skandal, pruživši podršku "spisateljskom" radu Ćorića. Danas nešto ranije Klub vijećnika Koalicije za Mostar 2020 pozvao je gradonačelnika Mostara Maria Kordića, direktora kulturne ustanove Dom Herceg Stjepan Kosača Danijela Vidovića, cjelokupnu javnost u državi, Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Ambasadu SAD-a, Misiju OSCE-a, te sve druge relevantne međunarodne  faktore da se spriječi i otkaže promocija knjige presuđenog u Mostaru.

Također, ovim povodom oglasilo se i Udruženje logoraša grada Mostara. 

- "Dobro došli u konačište", to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO zvaničnika tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat. Tako su popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijale logoraše zbog dvije stvari i to: zato što su druge vjeroispovjesti, većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu, zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani - saopćili su iz Udruženja.

Podsjetimo, u novembru 2017. godine, Ćorić i još peterica bivših zvaničnika takozvane Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Ćorić je za zločine osuđen na 16 godina zatvora. Krivima je proglasio i premijera Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, načelnike Glavnog štaba HVO-a generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića te zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića i voditelja Kancelarije za zarobljeničke centre Berka Pušića.

Sud je utvrdio i postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u koji su bili uključeni i hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak te načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske Janko Bobetko s ciljem etničkog čišćenja nehrvata i pripajanja dijela teritorija BiH Hrvatskoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.