open-navfaktor-logo
search
Opasna igra entiteta
Skandal u Trebinju: Entitet RS kao "država" učestvovao na Evropskom prvenstvu, djeci iz FBiH onemogućen nastup
U Trebinju je održano Evropsko prvenstvo u odbojci za učenike do 18 godina i to samo po sebi ne bi bila posebno važna vijest da bosanskohercegovački entitet Republika Srpska nije učestvovao kao "država".
01.06.2023. u 14:18
get url
text

Mediji iz RS-a su u najavi ovog događaja istakli kako se održava  pod pokroviteljstvom predsjednika ovog entiteta Milorada Dodika te da će reprezentacija RS-a nastupiti pod svojim imenom, himnom, zastavom i međunarodnom skraćenicom koju su prihvatile Međunarodna i Evropska federacija školskog sporta.

Istovremeno je Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zaprimio dopise dva udruženja iz FBiH u kojima se ističe da je djeci iz ovog entiteta onemogućen nastup u takmičenjima Međunarodne i Evropske federacije školskog sporta jer su te organizacije priznale entitet RS kao državu.

Zbog ovog skandala Odbor je reagovao prema nadležnim državnim i entietskim institucijama tražeći brzu i adekvatnu reakciju.

- Kako je moguće da neko dopusti da entitet unutar države Bosne i Hercegovine učestvuje u međunarodnim takmičenjima kao država? Na posljednjoj sjednici Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport usvojeni su zaključci koji će biti proslijeđeni Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu civilnih poslova BiH, te federalnoj ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević.

Odbor od nadležnih institucija traži odgovore na pitanja ko je uskratio našoj djeci pravo na učešće u međunarodnim takmičenjima, a naročito ko je dopustio da jedan bosanskohercegovački entitet bude član međunarodnih asocijacija u svojstvu države.

Pozivam članove Predsjedništva BiH, ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, ministricu civilnih poslova BiH Dubravku Bošnjak i ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića da hitno poduzmu aktivnosti u okviru svojih nadležnosti kako bi zaustavili antiustavno djelovanje entiteta RS, te kako bi država Bosna i Hercegovina, a ne bilo koji njen entitet ili niža administrativna jedinica, postala članica ovih međunarodnih asocijacija i kako bi učenici iz cijele Bosne i Hercegovine dobili priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz Evrope i svijeta - napisala je na svom Facebook profilu Jasmina Biščević Tokić, zastupnica Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu i predsjednica Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Parlamentu FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.