open-navfaktor-logo
search
Falsificiranje historije
Skandalozni natpis na ulazu u Istočno Sarajevo: Ćosić potvrdio da je postavio tablu i poslao poruku Karić
Na ulazu u Istočno Sarajevo danas je postavljena tabla s natpisom "Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", na šta je potpuno opravdano burno reagirala gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.
30.06.2023. u 16:03
get url
text

VEZANI TEKST - Karić bijesna zbog natpisa na ulazu u Istočno Sarajevo: Ćosiću, podnijet ću krivičnu prijavu...

Prvi čovjek Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić odgovorio joj je "da se smiri i uživa u lijepim danima".

- Gradonačelnik Istočnog Sarajeva je danas otišao korak dalje. Opet je na meti Grad Sarajevo, na meti su istina i pravda. Ćosiću, uzalud se trudite, došla su takva vremena da i hiljadu puta ponovljena laž nikada neće postati istina! Protiv vas ću danas podnijeti krivičnu prijavu Sudu BiH, za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Moj tim provjerava lokaciju na kojoj je tabla postavljena, ako ste zauzeli milimetar teritorija našeg Grada, odgovarat ćete i za to - poručila je Karić.

Reagujući na to, Ćosić joj je poručio da se opusti i ne uzbuđuje već relaksira u lijepim danima. Sve je, kako je kazao za Glas Srpske, urađeno u okviru redovnih aktivnosti na polju saobraćajne signalizacije.

- Grad Istočno Sarajevo je veoma specifičan grad, sa šest općina i danas smo markirali šest ključnih ulaza u grad i postavili oznaku na srpskom i engleskom jeziku, uz ispunjenje onog što sam obećao ranije, a to da će pisati da se radi o gradu koji je grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo. To je historijska činjenica – rekao je Ćosić.

Tih 157.000 Srba je, kaže, otišlo i u Banja Luku, Bijeljinu, Zvornik, Brčko, Beograd, Novi Sad i druge zemlje širom Evrope i svijeta.

- Nekih 50.000 je ostalo ovdje i odlučilo da u svojoj Republici Srpskoj gradi grad koji se prvo zvao Srpsko Sarajevo, a potom Istočno Sarajevo. Zbog tih 157.000 Srba smo stavili da je ovo njihov grad i da im pripada. Što se tiče gradonačelnice Karić, i meni veoma smetaju table na kojima piše 1.425 dana pod opsadom jer znamo da je bilo drugačije - kazao je Ćosić.

VEZANI TEKST - Ko je raselio 150.000 sarajevskih Srba: Prelazite u RS, nemojte ostajati u "Alijinoj državi"!

Ipak, dodaje, da nije zbog toga pisao poruke.

- Mogu samo da joj kažem, a bit će prilike da joj to kažem i lično, da se opusti. Svako radi ono što je njegova nadležnost, a kada je riječ o najavi krivične prijave protiv mene, samo ću joj citirati starca Vukašina: "Samo ti, sine, radi svoj posao" – rekao je Ćosić dodavši da je i "malo prije rođen u Sarajevu nego ona".

Gradonačelnika Istočnog Sarajeva i javnost treba podsjetiti da je osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik pozivao sarajevske Srbe da se isele, da krenu u nepoznato, a u ovom projektu "humanog raseljavanja" učestvovali su i osuđeni zločinci Radovan Karadžić i Biljana Plavšić.

Bilo je tu i prijetnji sarajevskim Srbima da moraju napustiti svoje domove, prepadali su ih Alijinim bojovnicima, da će svi biti ubijeni, mučeni..., a oni koji su odlučili ostati nazivani su izdajnicima.

Krajišnik je (o čemu postoje i stenogrami) na sjednicama Narodne skupštine RS-a bio najglasniji u zagovaranju da se oko 150 hiljada Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovaca i Grbavice mora početi iseljavati od 17. februara 1996. godine.

- Ostali su u "Alijinoj državi". Napuštajte i prelazite u Republiku Srpsku. Ako je moja kuća u Zabrđu pripala Federaciji, šta ćete vi tu - bile su njegove instrukcije Srbima sa ovih područja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.