open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
SKB Mostar jedini u regiji primjenjuje Loop X za neurohirurške zahvate na kičmi
Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar u srijedu je predstavila najnoviji iskorak u radu Klinike za neurohirurgiju te bolnice, a riječ je o nabavci i primjeni najmodernijeg robotičkog uređaja za intraoperacijsko snimanje kičme "Loop X".
27.09.2023. u 12:54
get url
text

- Moj cilj i želja je da iz ove bolnice pacijenti odlaze kući, a ne u druge bolnice. U tom pravcu radimo godinama i mislim da smo puno toga napravili. U neurohirurgiji smo i tehnološki, a i kadrovski sve zaokružili i zahvaljujući profesoru (Josipu) Paladinu i njegovim učenicima možemo raditi skoro pa sve, ali i u drugim segmentima, kardiohirurgiji, kardiologiji. Bolnicu smo uistinu približili jednoj sofisticiranoj kući na visokom nivou u kojoj se radi sve - kazao je direktor SKB-a Mostar Ante Kvesić.

Neurohirurg Josip Paladino kazao je kako je neurohirurgija strahovito ovisna o razvoju tehnologije.

- Neurohirurgija se bavi vjerovatno najsloženijim organom u ljudskom tijelu, centralnim živčanim sistemom, i zato nam je tehnologija bila jedan od načina kako smo uopće stvarali prilike da se možemo boriti s problemima, bilo da se radi o bolestima krvnih žila ili tumorskim bolestima. Primjena interoperacijskog mikroskopa pokrenula je lavinu, otvorila nam novi svijet u dostupnosti lijepih, malih, sitnih detalja u mozgu i lobanjskom prozoru, zatim uvođenje ultrazvučnih uređaja kojima se može otklanjati tumore i slično - kazao je Paladino.

Robotika je, dodaje, još jedan prijelomni trenutak u struci.

- To su momenti koji određuju periode koji su pred nama u strateškom smislu. Robotika i primjena takve robotičke tehnologije otvara novi svijet koji se očituje u maksimalnoj preciznosti, egzaknosti i efikasnosti kod operacijskog rada u neurohirurgiji. Želio bih naglasiti da svi mladi ljudi, stručnjaci koji u tome učestvuju su iz Mostara, Širokog Brijega, gradova oko nas. To je i bila strategija doktora Kvesića da mi koji dolazimo i pomažemo zapravo omogućimo odrastanje ekipe domaćih ljudi koji će ovdje ostati i predstavljati nosioce struke - kazao je Paladino.

FOTO: Fena

Istaknuo je kako je SKB Mostar s ovakvom tehnologijom ušao u vrlo uski, ekskluzivni krug ustanova koje uopće imaju mogućnost raditi na tom nivou tehnologije.

- Mašine nisu bitne, bitni su ljudi, ali bez mašina nema iskoraka - naglasio je Paladino.

Specijalist neurohirurgije u SKB-u Mostar Marko Bošnjak kazao je kako Loop X predstavlja spoj najnovijih dostignuća u medicinskoj robotici, intraoperacijskom snimanju visoke razlučivosti i optičkoj navigaciji.

- Ovaj uređaj omogućuje izvođenje operacija na kičmi s visokom preciznošću i sigurnošću, a kao takav predstavlja nove standarde u neurohirurškim zahvatima na kičmi. Mobilni robotički sistemi omogućuju visokokvalitetno 2D i 3D snimanje, a podaci dobijeni ovim snimkama automatski se integriraju u navigacijski sistem pružajući detaljan prikaz anatomije dijela kičme koji se operira. Ovo neurohirurzima omogućuje da pažljivo planiraju zahvat i uz pomoć navedenog sistema sigurno postave implantate - kazao je Bošnjak.

Dodaje kako su glavni rezultati primjene Loop X-a povećana preciznost pozicioniranja osteosintetskog materijala, smanjen rizik od komplikacija i kraće trajanje operacija.

- Osim toga, ovaj uređaj doprinosi smanjenju izloženosti pacijenata i hirurškog osoblja ionizirajućem zračenju. Loop X značajno će unaprijediti sposobnost pružanja najbolje moguće njege pacijentima s problemima kičme - kazao je Bošnjak.

Investicija u ovaj mobilni robotički sistem nije samo korak naprijed za SKB Mostar nego za cjelokupnu medicinsku zajednicu u BiH, a i šire jer ova bolnica trenutno je jedina ustanova u čitavoj regiji koja primjenjuje navedeni uređaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.