open-navfaktor-logo
search
Olimpijska ljepotica
Skijaši negoduju zbog staza na Bjelašnici, šta kaže direktor Jasmin Mehić
Skijaši na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici imaju dosta prigovora na kvalitet staza. 
23.02.2023. u 07:58
get url
text

Također, nezadovoljni su jer su najbolje staze često zatvorene zbog različitih takmičenja.

VEZANI TEKST - Četverosjed na Bjelašnici nije radio 40 minuta, skijaši bili u zraku, nadležni kažu da nije bilo opasnosti

Mnogi od njih na društvenim mrežama izražavaju svoje nezadovoljstvo. Posebno u grupama koje su u vezi s Bjelašnicom. Prenosimo samo dio jednog od komentara nezadovoljnog građanina.

- I tako prođe još jedna najkraća ski-sezona na Bjelašnici. Od danas se baš ne isplati kupiti kartu jer su staze 2 i 5 zatvorene pošto nema snijega, staza 1 takmičenje pa se ne može, staza 4 već sa kamenjem u gornjem i hangovima u donjem dijelu. Kolijevka se ko i može skijati do 10 sati jer je u hladu, ali samo gornji dio, pošto je donji ispregrađivan. Ko voli skijati po vodi, ima je napretek. Sad se postavlja pitanje hoćemo li mi kao građani tražiti od vlasti da za naše pare konačno riješe vertikalni transport do vrha planine, pa da skijamo na 2.000 metara ili ćemo i dalje šutjeti.

Jasmin Mehić, direktor preduzeća ZOI'84, dao je svoje viđenje i pojašnjenje situacije na Bjelašnici zbog koje negoduju skijaši.

- Bjelašnica već dugo vremena ima problem sa kapacitetom. Ove godine imamo povećan broj turista i to se jako osjeti i na kvalitetu staza i na količini otvorenih staza. Jedino rješenje razvoja Bjelašnice je u širenju prema Igmanu. Mi moramo raditi nove staze. Nadamo se naredne godine da ćemo uraditi Kolijevku 2, što bi bila i prva staza nakon rata. Time bismo rasteretili stazu Kolijevka. Planovi koje imamo jesu usmjereni ka širenju blagih, laganih staza u pravcu Igmana, čime će se Bjelašnica ustvari ispravno širiti. Imali smo par kritika posljednjih dana na kvalitete staza 2, 4 i 5. To je ono što smo i mi rekli. Te staze nikada nisu osniježene. U ovakvim vremenskim uvjetima, gdje su temperature između 8 i 10 stepeni, prirodni snijeg ne drži i te staze su progledale. Jedina staza koja je danas pokrivena vještačkim osnježenjem jeste staza 1 – ističe Mehić.

Jasmin Mehić: Moramo raditi nove staze

Direktor preduzeća ZOI'84 dodaje da je u septembru potpisan ugovor u vrijednosti 10 miliona za osnježenje svih staza na Bjelašnici.

- To je najveći projekat osnježenja sa više od 60 topova. Time ćemo se rasteretiti ovih gužvi i kritika, a kada su u pitanju takmičenja, Bjelašnica je mjesto za takmičare, ali i rekreativce. Bjelašnica je nastala na takmičenjima za OI 1984. godine i jedan od naših zadataka je da održavamo takmičarsko skijanje. Dolazak Evropa kupa usko je povezan i sa razvojem domaćeg takmičarskog skijanja. Ne možemo dobiti takmičenje, a zanemariti razvoj mlađih kategorija – kaže na kraju Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.