open-navfaktor-logo
search
Pokrenuli akciju
Škola u Vogošći prikupila pomoć za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji
Roditelji i učenici Osnovne škole "Mirsad Prnjavorac" iz Vogošće u Sarajevu prethodnih dana su organizovali akciju prikupljanja pomoći ljudima u zemljotresima pogođenim područjima u Turskoj i Siriji.
16.02.2023. u 10:05
get url
text

Ova škola iz Vogošće je jedna od bh. škola u kojoj se već deset godina izučava turski jezik.

Ono po čemu je posebna jeste spremnost njenih učenika, ali i roditelja da se odazovu pozivu u pomoć kad god je to potrebno. U proteklim godinama su to pokazali više puta. Briga o nemoćnima, povrijeđenima i ugroženima neizostavan je dio identiteta ove škole i njenih učenika.

Već na prve informacije o zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju, roditelji učenika su u saradnji sa upravom škole pokrenuli akciju prikupljanja pomoći stradalima i njihovim porodicama. Odazvali su se pozivu Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, te pokrenuli akciju prikupljanja obuće, odjeće i deka.

FOTO: AA

Tokom jednodnevne akcije prikupljeno je između četiri i pet tona različitih materijala koje su vrijedni roditelji spakovali i proslijedili u skladište organizacije "Pomozi.ba".

- Nismo se zaustavili na tome, već smo odlučili pomoći i finansijski, s namjerom da podstaknemo djecu na činjenje dobra i skrenemo pažnju na važnosti pomaganja drugima - kazali su iz Vijeća roditelja ove vogošćanske škole.

Istakli su da se ideja da djeca odvoje dnevni džeparac i njime pomognu svojim vršnjacima u Turskoj proširila munjevito i za svega nekoliko dana u akciju su se osim roditelja, uključili i nastavnici i ostalo osoblje škole, sa željom da finansijski pomognu stradalima u zemljotresu.

Finansijsku pomoć u iznosu 13.380 KM predstavnici Vijeća roditelja su uplatili direktno na račun otvoren od Republike Turske za pomoć stradalima uz nadu da će ovaj novac pomoći stradalima da lakše prebrode sve nedaće koje su ih snašle.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.