open-navfaktor-logo
search
Pojednostavili procedure
Škole će elektronski dostavljati podatke ZZOKS o redovnom školovanju učenika
Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZOKS) Muamer Kosovac sastao se sa ministricom za odgoj i obrazovanje KS Naidom Hota Muminović.
11.09.2023. u 18:09
get url
text

Na prijedlog direktora Kosovca dogovorena je saradnja u okviru koje će sve škole u KS elektronski dostavljajti podatke o redovnom školovanju, za učenike od napunjenih 15 godina, direktno Zavodu.

Ubuduće, učenici i roditelji neće uzimati potvrde od škole i nositi ih u poslovnice ZZOKS kao do sada. Svi potrebni podaci će biti u informacionom sistemu Zavoda.

Naime, Zakon o zdravstvenom osiguranju je propisao da su djeca osiguranika zdravstveno osigurana do navršene 15 godine, a ako su na srednjem, odnosno visokom školovanju, do kraja redovnog školovanja, a najduže do navršene 26 godine života gdje je, nakon navršenih 15 godina, za kontinuitet osiguranja obavezna potvrda o redovnom školovanju.

- U komunikaciji sa resornim ministarstvom i u saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje KS dogovorili smo da škole dostavljaju elektronski, podatke o redovnom školovanju, za učenike sa napunjenih 15 godina, direktno Zavodu, kako bi olakšali roditeljima, učenicima, ali i školama, koje su do sada izdavale veliki broj potvrda o redovnom školovanju. Intenzivno radimo i već imamo ozbiljne rezultate na unapređenju i razvoju jedinstvenog integralnog informacionog sistema, poboljšanju usluga korisnicima, optimizaciji troškova i uspostavi efikasnog sistema nadzora i kontrole. Zahvaljujemo svim osiguranicima na primjedbama i sugestijama, koje nastojimo uvažiti u našim procesima da dovedemo zdravstveni sistem na puno viši nivo - kazao je Kosovac.

Hota Muminović je kazala da će saradnja ministarstva i zavoda olakšati procedure učenicima, roditeljima, ali i školama jer su do sada škole u KS svake godine izdavale oko 20.000 potvrda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.