open-navfaktor-logo
search
Preporuke ministarstva
Škole u KS upućuju djecu psihijatru: Sa KCUS-a kažu kako su do sada primili 20 zahtjeva za pregled, koliko je bilo opravdanih
U nekim školama u Kantonu Sarajevo već se bilježe postupanja u skladu sa preporukama Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS svim osnovnim i srednjim školama u kojima je, između ostalog, navedeno i kad se učenik treba uputiti na pregled kod psihijatra.
20.05.2023. u 07:51
get url
text

Iz Vijeća roditelja KS nezvanično su nam kazali da su i oni dobili informacije od određenog broja roditelja da su iz nekoliko osnovnih škola proteklih dana djeca upućivana na Kliniku za psihijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Šta kažu u Vijeću roditelja

- U cilju zaštite djece i roditelja ne možemo iznositi više detalja. Oni koji smatraju da svoj "slučaj" iznesu u javnost to mogu uraditi mimo Vijeća roditelja, mi na to ne možemo utjecati ni na koji način - kazala je Elma Dizdarević, dopredsjednica Vijeća roditelja KS.

Uznemireni preporukom Ministarstva da se djeca šalju na Kliniku za psihijatriju, Vijeće roditelja prošle sedmice zatražilo je hitan sastanak sa ministricom Naidom Hota - Muminović, koji je održan u utorak - 16. maja.

Prema riječima Dizdarević, na sastanku su, između ostalog, od roditelja zatražene dodatne preporuke i sugestije kako rješavati krizne situacije u budućnosti.

VEZANI TEKST - Roditelji u KS uznemireni, traže sastanak sa ministricom: Ko će djecu upućivati psihijatru, neće valjda direktor škole

- Toliko je problema iz svega izašlo, ali smo donijeli nekoliko zaključaka po kojima moramo reagirati. Federalno i kantonalno ministarstvo zdravstva, MUP KS, Centar za mentalno zdravlje, Ministarstvo za socijalnu politiku, jako puno resora je uključeno u priču, a cilj je na najbolji način reagirati u slučaju kriznih situacija. Mi nismo odustali od naših stavova, djeca su nam najvažnija, ali isto tako moraju postojati najbolja i jasna pravila za njihovo eventualno zbrinjavanje. Mora se znati kad, ko i u kojim situacijama reagije. Niti roditelji mogu sami, niti to može Ministarstvo - ističe Dizdarević.

 

 

U ambulanti Dječije i adolestentne psihijatrije KCUS-a, od 3. maja do danas pregledano je 61 dijete, dok je u istom periodu devet pacijenata primljeno u stacionar, kazali su nam na Klinici za psihijatriju KCUS-a.

- Ukupan broj zahtjeva za pregled djece od uprave škola iznosio je 20, a od toga je bilo 30 posto opravdanih zahtjeva - dodaju sa Klinike za psihijatriju.

Ko potpisuje uputnicu

Kako su dalje naveli sa ove Klinike, "psihijatrijsko liječenje djece i maloljetnih osoba provodi se na odjelu zdravstvenih ustanova namijenjenih liječenju djece i omladine koji su odvojeni od odjela za punoljetne bolesnike".

- Psihijatrijsko liječenje djece s poremećajima u ponašanju, tjelesno ili mentalno oštećene djece, psihički bolesne djece te tjelesno ili mentalno oštećene ili bolesne osobe organizira i provodi nadležna zdravstvena ustanova. Upućivanje djece na pregled i liječenje na Odjelu za dječiju i adolescentnu psihijatriju, KCUS-a odvija se po preporuci ljekara i psihologa, te na zahtjev roditelja. Uputnica mora biti potpisana od strane ljekara nadležne zdravstvene ustanove - kazali su nam na Klinici za psihijatriju KCUS-a.

Zanimalo nas je - da li je i ministrica upoznata da su neke škole već postupile po njenim preporukama, koliko je takve djece i koji su razlozi upućivanja učenika na Kliniku za psihijatriju? Pitanja smo proslijedili putem emaila, ali odgovore nismo dobili do zaključivanja teksta.

U MUP-u Kantona Sarajevo potvrdili su nam kako su do sada imali prijava škola po kojima su postupali, ali da detalje ne žele iznositi u javnost.

- Stav MUP KS je da detalje o neformalnim incidentima nećemo iznositi, a razloga je nekoliko. Prvo, riječ je o maloljetnicima i to je osjetljivo postupanje, a drugo što je naša struka zauzela stav da ne treba onima koji to rade zbog pažnje, pažnju i davati. Dakle, mi od tragičnog događaja ubistva učenika u Srbiji 3. maja do danas ništa nismo iznosili u javnost. Ono što mogu reći jeste da aktivno učestvujemo, sarađujemo sa svim školama u KS i postupamo po svim pozivima - kazala nam je Mersiha Novalić, glasnogovornica MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.