open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Skomorac: Sanirana situacija u Kantonalnoj bolnici Zenica
Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac izjavio je da je s današnjim danom sanirana situaciju u toj zdravstvenoj ustanovi nakon što je prije tri dana utvrđeno da je jedan pacijent na postoperativnoj skrbi bio pozitivan na COVID-19.
31.03.2020. u 15:44
get url
text

- Preraspodijelili smo pacijente i osoblje i osigurali daljnje normalno funkcioniranje Kantonalne bolnice Zenica. Prostori internog odjela su dezinficirani i uskoro će biti stavljeni u funkciju što će nam dodatno olakšati rad - izjavio Skomorac nakon izvanredne sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona na kojoj je razmatrana epidemiološka situaciju u tom kantonu.

Dodao je kako je za sve djelatnike Kantonalne bolnice koji su mogli doći u kontakt sa zaraženom osoba, njih gotovo pedeset, osiguran smještaj u studentskom domu, a oni koji nisu htjeli u kolektivi smještaj nalaze se u samoizolaciji u kućnim uvjetima. Njihovo testiranje na COVID-19 krenut će od sutra, najavio je Skomorac.

Po njegovim riječima, s obzirom da su u Zenici zabilježeni slučajevi lokalne transmisije ulazi se u ozbiljniju epidemiološku situaciju.

- Što se tiče broja pacijenata, trenutno imamo pet osoba na Odjelu za infektivne bolesti, nitko od njih nije na respiratoru, dok je još osam pacijenata smješteno u stacionaru i svi su oni u stabilnom stanju - dodao je direktor Kantonalne bolnice Zenica.

Kantonalni ministarstva zdravstva Adnan Jupić kazao je kako se može očekivati porast broja oboljelih u predstojećem razdoblju, stoga će se osigurati veći smještajni kapaciteti u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica, kao i u drugim gradovima Zeničko-dobojskog kantona.

- Ja sam siguran da će zdravstveni sektor odgovoriti svom zadatku i zaštititi stanovništvo Zeničko-dobojskog kantona. Dosadašnji rezultati to potvrđuju - poručio je ministar Jupić.

Kantonalni ministar unutarnjih poslova Dario Pekić istaknuo je da su građani prepoznali ozbiljnost situacije te se uglavnom drže propisanih mjera.

Po njegovim riječima, u protekla četiri dana zabilježeno je 20 slučajeva kršenja policijskog sata, a protiv 27 osoba podnesene su kaznene prijave zbog kršenja rješenja o samoizolaciji.

U zadnja tri dana iz samoizolacije je izašli 1.250 osoba, a na 3.484 osoba ta se mjera još primjenjuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.