open-navfaktor-logo
search
Predsjednik KO SDA TK
Skopljak: Klub zastupnika SDA je stabilan, nova većina u TK bez 18 potpisa je samo predstava za javnost
Članovi Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona jučer su održali sastanak s premijerom TK Irfanom Halilagićem i predsjednikom Kantonalnog odbora stranke Fahrudinom Skopljakom. 
13.10.2023. u 10:09
get url
text

Sastanak je sazvan da bi se razgovaralo o sazivanju oktobarske sjednice Skupštine TK, a bilo je riječi i o najavama o formiranju nove skupštinske većine, koje ovih dana dolaze od predsjednika Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SD BiH) Huseina Tokića.

- Svi članovi Kluba SDA su potvrdili da ostaju dio većine i da kada bude zakazana naredna sjednica Skupštine TK svi će biti prisutni i glasati za ono što bude predloženo. Vlada TK u planu ima rebelans kantonalnog budžeta zbog Međunarodnog aerodorma Tuzla, ginekologije na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i dječije psihijatrije te smo dogovorili da sjednica bude održana do kraja oktobra - kaže Skopljak za Faktor.

Sastanak Kluba zastupnika SDA

Klub SDA u Skupštini TK broji 14 zastupnika, a za minimalnu većinu potrebno je 18 ruku. U većini sa SDA su još i četiri zastupnika Demokratske fronte i dva bivša zastupnika Stranke za BiH, koji sada djeluju kao nezavisni.

Skopljak kaže da je prošle sedmice imao sastanak s koalicionim partnerima u Skupštini TK i da nema nikakvih problema u međusobnim odnosima.

- Najave o formiranju nove većine u Skupštini TK imali smo i prije tri mjeseca, pa se ništa nije desilo. Šest mjeseci se javnost zabavlja tom temom, koju umjesto da prezentiraju medijima, trebaju prezentirati predsjedniku Skupštine predajom 18 potpisa. Ako imaju 18 potpisa smijene Vladu, imenuju novu i preuzmu vlast. To je jedini put, sve ostalo je predstava za javnost - zaključio je Skopljak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.