open-navfaktor-logo
search
Ništa konkretno
Skoro 11 mjeseci od izbora HNK još bez nove vlasti, šta kažu u OHR-u
U Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ni skoro 11 mjeseci nakon održanih Općih izbora u BiH nije formirana vlast, a iz pojedinih stranaka danas su nam kazali da pomaka i konkretnih dogovora u tom pravcu i dalje nema.
30.08.2023. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - Šabanović: Mislim da Schmidt neće reagovati zbog HNK jer je to loše prvenstveno za HDZ

Imajući to u vidu, zatražili smo komentar i odgovor iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, odnosno od visokog predstavnika Christiana Schmidta, kako gleda na ovu situaciju, da li je zabrinut te postoji li namjera da Schmidt reagira i kako.

Odgovor iz OHR-a je bio da nas upućuju na intervju koji je Schmidt dao za Glas Amerike (VOA) prije 13 dana, tačnije 17. augusta.

Tada je Schmidt odgovarao na pitanje namjerava li se uključiti u deblokadu formiranja nove vlasti u HNK kao što je to učinio na nivou Federacije BiH.

- Visoki predstavnik je tu da reguliše svako nepostojanje ili nemogućnost da se formira određena većina. To znači da je mnogo zadataka koje ljudi u tom kantonu trebaju obaviti. Ako osjetim da se samo primjenjuje taktika, a da se ne slijede ideje i razmišljanja pri kojima su kanton ili država na prvom mjestu, mogu se dogoditi određene političke odluke. Ne mogu se dobiti bodovi za EU ako se pri svakoj poteškoći u zemlji, moli ili poziva visoki predstavnik da riješi to pitanje. Visoki predstavnik je u posljednje dvije godine dokazao da je spreman donositi teške odluke - rekao je Schmidt.

Tokom ovih nekoliko mjeseci iz HDZ-a su više puta najavljivali ko će im biti partneri u formiranju nove vlasti, pa su sa SDA prelazili na SDP pa se opet vraćali na SDA, sa kojom čine Vladu HNK već osam godina. 

Situacija je takva da je za imenovanje nove Vlade HNK potrebno 20 zastupnika u Skupštini HNK. HDZ ih ima 11, SDA sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika. Demokratska fronta (DF) je odavno kazala da neće biti dio većine.

Ako bi HDZ išao sa SDA, s kojom bi išao NES, trebala bi im još jedna ruka. Iz HDZ-a 1990 su nam rekli da neće sa SDA i da su za to da se ide sa "Trojkom". Tako ostaje da HRS da popuni nedostajuće ruke u ovoj kombinaciji.

Ako bi HDZ išao sa SDP-om i NiP-om, to bi bilo 15 ruku. Tu bi se računao HDZ 1990, tako da bi im nedostajale dvije ruke. Tu opet preostaje HRS iz kojeg se nisu odazvali na nedavni sastanak u organizaciji HDZ-a 1990 niti se izjasnili kome su skloniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.