open-navfaktor-logo
search
Postaje pravilo
Skoro pola države na privremenom finansiranju: Zakonski rok za usvajanje budžeta ispunila samo tri kantona i RS
Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je u srijedu odluku o privremenom finansiranju ovog kantona u prva tri mjeseca ove godine. Na privremenom finansiranju su, kako se može vidjeti iz saopćenja i izvještaja, i Kanton Sarajevo, Zapadnohercegovački kanton te Zeničko-dobojski kanton.
27.01.2023. u 07:50
get url
text

Na privremenom finansiranju još je i Federacija Bosne i Hercegovine, čiji se budžet za ovu godinu trenutno raspravlja u Parlamentu FBiH i njegovo konačno usvajanje planirano je za petak u Domu naroda. "Privremeno" se finansiraju i institucije Bosne i Hercegovine.

U zakonskom roku, dakle do kraja prošle godine, svoje budžete za 2023. usvojili su samo Posavski kanton (28. decembra), te Tuzlanski i Livanjski kanton (oba 30. decembra), kao i bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (2. novembra).

Budžete za ovu godinu su tek ovaj mjesec usvojile skupštine Bosansko-podrinjskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona, što znači da su i oni u novu godinu ušli s privremenim finansiranjem.

Slijedom ovoga moglo bi se možda reći da je, uvjetno rečeno, skoro pola države na privremenom finansiranju koje znači da oni koji nemaju usvojene budžete sada mogu isplaćivati samo ono što su isplaćivali u januaru prošle godine, bez ikakvih dodatnih troškova. Mogu se isfinansirati tek plaće, redovna davanja, a nikakvi novi projekti ne mogu biti započeti bez obzira na to koliko važni i razvojni bili.

Pri tome, samo institucije BiH nemaju ograničenje koliko dugo mogu biti na privremenom finansiranju, dok je za FBiH i kantone to ograničeno na prva tri mjeseca u godini nakon čega se, ukoliko ne bude usvojen budžet, "zaključava" kasa. Privremeno finansiranje je, čini se, postalo pravilo umjesto izuzetka.

Ekonomski analitičar Igor Gavran istakao je da je privremeno finansiranje u principu uvijek loše.

- Ono je uvijek loše jer je zasnovano na zastarjelim planovima i projekcijama potreba i prioriteta koji se mijenjaju tokom godine, a pogotovo nakon tako dramatične godine poput prethodne sa ekstremnom stopom inflacije i drastičnim padom životnog standarda – naglasio je Gavran.

Ali postoji i druga strana medalje na koju je ukazao Gavran.

- Međutim i novi budžeti su problematični ako ih predlažu stare vlade, odnosno, odlazeće strukture čiji prioriteti ne moraju biti, i najčešće nisu, usklađeni s novim – dodao je Gavran.

A nove vlade zasad su dobili samo Bosansko-podrinjski, Zeničko-dobojski kanton i RS, a u srijedu je formirano novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.