open-navfaktor-logo
search
Haotično
Škrijelj izazvao incident, novinarima zabranio da uzmu izjave od članova NNV-a u prostoriji Rektorata
Nemojte da vašim urednicima šaljem protesnu notu prvi put otkako sam rektor. Nemojte to raditi, vikao je Škrijelj
26.07.2019. u 11:53
get url
text

Rifet Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o Zakonu o visokom obrazovanju u Kantonu Sarajevo i, kako je rekao, zloupotrebama na Medicinskom fakultetu.

Nakon što je Škrijelj ispričao što je naumio i nakon odgovora na pitanja novinara, novinari su htjeli u prostorijama Rektorata uzeti izjave i od članova Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta koji su prisustvali konfenciji. Mikrofoni su već bili postavljeni za govornicom, pa je bilo praktično da tu uzmu izjave. Među članovima NNV-a danas je bila i prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra, dekanesa Medicine prof. dr. Semra Čavaljuga, prof. dr. Enra Suljić,  direktorica Instituta za naučnoistraživački razvoj (NIR) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Mirza Dilić i drugi. Oni su sjedili u sali iza novinara kada je Škrijelj držao konferenciju za medije i slušali su šta rektor ima reći o ovoj temi, o kojoj akademska zajednica, politika i mediji bruje već danima. 

Međutim, Škrijelj je potpuno izgubio kontrolu kada su novinari zatražili od članova NNV-a da priđu govornici kako bi i njih pitali o istoj temi. Počeo je da viče na novinare kako u toj prostoriji ne mogu uzimati izjave od drugih, nego samo od njega, jer se nalaze u Rektoratu. Nakon što su novinari kazali kako su i članovi NNV-a članovi Univerziteta, Škrijelj nije odustajao, nego ih je tjerao da izađu iz prostorije.

-Nemojte da vašim urednicima šaljem protesnu notu prvi put otkako sam rektor. Nemojte to raditi - rekao Škrijelj. 

Novinari su isticali kako žele tu odmah čuti i drugu stranu. 

-Ljubazno vas molim da ispoštujete kodeks vašeg ponašanja i Rektorata u Sarajevu-govorio je Škrijelj, iako nije poznato na šta je zapravo mislio kada je govorio o kodeksu, jer novinari nisu prekršili nikakv kodeks. Naprotiv. 

Rektor je sve vrijeme ponavljao kako pokušaj novinara da postave pitanja članovima NNV-a sa Medicine smatra "zloupotrebom ovog prostora".

Kazao je i to kako on "nikada nije došao na press konferenciju u Klinički centr", niti je tražio da se obrati. Prisutni, uključujući i novinare, su ponavljali kako on nije uposlenik KCUS-a, niti Medicine, a da prisutni članovi NNV-a jesu članovi i Univerziteta te da se ne nalaze na "teritoriji" koja je i njihova. Osim toga, konferencije za medije su javne. 

Jedna novinarka je podržala Škrijelja, što se čuje na snimku. 

 

 

 

Rektor Rifat Škrijelj zabranio novinarima da u Rektoratu uzimaju izjave članova NNV-a Medicinskog fakulteta

Rektor Rifat Škrijelj zabranio novinarima da u Rektoratu uzimaju izjave članova NNV-a Medicinskog fakulteta

Posted by Faktor.ba on Friday, July 26, 2019
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.