open-navfaktor-logo
search
Rektor se oglasio
Škrijelj naružio SDA, a portal sarajevske "Trojke" pojasnio: Najgori dani za UNSA bili u vrijeme Konakovića
U izjavu koju je dao za portal Raport povodom pada Univerziteta u Sarajevu na Webmetricsovoj rang listi, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj nesvjesno je i u neznanju nahvalio Stranku demokratske akcije (SDA). 
10.08.2022. u 16:32
get url
text

U naslovu portala Raport koji je blizak vlastima u Kantonu Sarajevo stoji: "Gdje je bio UNSA u vrijeme vladavine SDA? Ni među 2.000 u svijetu, napredak počeo tek kad su sklonjeni s vlasti". 

Međutim, iz izjava rektora Škrijelja da se zaključiti da je UNSA bilježio napredak na rang listama za vrijeme vladavine SDA.

- Škrijelj je pojasnio da je na pozicioniranje utjecala i pandemija i brojni drugi faktori, a da je SDA posljednja koja ima pravo moralisanja s obzirom na to da ova stranka svjesno uništava obrazovanje, posebno Univerzitet, već godinama.

A zanimljivo je pitanje gdje je UNSA bio dok je SDA vladala u Kantonu Sarajevo?

Prema rezultatima iz 2020. godine, a oni se odnose na godinu prije – dakle 2019. – Univerzitet u Sarajevu imao najbolji rezultat na ovoj ljestvici, popevši se na 1554. mjesto, upravo te godine.

To je ujedno bila i najbolja pozicija koju je Univerzitet u Sarajevu ikada postigao na ovoj rang listi. Tad je na vlasti bila "Šestorka".

Godinu prije toga UNSA je bio na 1669. mjestu, što predstavlja napredak od 370 mjesta u odnosu na januar 2018. godine, kada je Univerzitet u Sarajevu zauzeo 2039. mjesto - piše u tekstu Raporta.

Stranka koja je bila vlasti 2018. godine kada se bilježio napredak UNSA bila je SDA, a na čelu Vlade KS tada je bio SDA-ov premijer Adem Zolj.

Dalje u Raportovom tekstu stoji:

- Od 2017. godine pomak je napravljen za 804 mjesta. Dakle, kada je SDA bila na vlasti UNSA nije bio ni među top 2.000 univerziteta, a od kada su sklonjeni iz vlasti napravljen je skok od 804 mjesta! Slično je kada se pogledaju rezultati za Evropu. U okviru evropske Webometrics ljestvice Univerzitet u Sarajevu je 2020. bio rangiran na 570. mjestu, što je napredak za 157 mjesta u odnosu na 2017. godinu kada je vladala SDA - stoji u Raportovom tekstu.

Dakle, iz ovog teksta da se zaključiti da je UNSA najgore bio rangiran za vrijeme vladavine Elmedina Konakovića, odnosno za vrijeme njegovog mandata premijera Kantona Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.