open-navfaktor-logo
search
Poruka rektora
Škrijelj: Otvarate prostor da vas Konaković tuži, nije javni interes da se objavi da "rektor laže"
Medicinski fakultet ne poštuje Zakon i Statut, oni ignorišu odluke i sudova. Tu imamo potpuno odsustvo vladavine prava, kazao je Škrijelj
26.07.2019. u 11:31
get url
text

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj održao je danas press konferenciju o kršenju Zakona o visokom obrazovanju KS i, kako je rekao, zloupotrebama na Medicinskom fakultetu.

Škrijelj je kazao kako je po ko zna koji put došlo do "zloupotrebe akademske zajednice u političke svrhe".

- Posljednje saopćenje Medicinskog fakulteta usmjereno je na diskreditaciju osnivača tog fakulteta. Ono je i objavljeno na stranici Fakulteta i to u vrijeme godišnjih odmora i time je i ta stranica zloupotrijebljena. Mi se suočavamo sa nesvakidašnjom pojavom i suočavamo se sa svim elementima nezakonitog djelovanja. Medicinski fakultet ne poštuje Zakon i Statut, oni ignorišu odluke i sudova. Tu imamo potpuno odsustvo vladavine prava – istakao je Škrijelj.

{$galerijaFotografija}

Kazao je kako očekuje da se ta institucija vrati u okvire zakona.

- Očekujemo da se izabere v. d. dekana, pa onda i dekan. Sud je upozoren na sva kršenja od strane Medicinskog fakulteta. Nadamo se da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor dekana u skladu sa zakonima. To je jedino što mi tražimo od Medicinskog fakulteta – kazao je Škrijelj.

Istakao je da je važan javni interes. Prema njegovim riječima, ukoliko se postavi nešto na web stranici protiv Elmedina Konakovića, otvara se prostor da predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo tuži Univerzitet u Sarajevu. Kazao je da je sramota da Medicinski fakultet u Sarajevu na web stranici objavljuje kako "rektor laže". 

- Samo se treba poštovati zakon i to je javni interes. Ja ne želim da dovedem do narušavanja javnog interesa. Nije javni interes da se na stranici fakulteta objavi da rektor laže – kazao je Škrijelj.

Dodao je da Medicinski fakultet nije privatno vlasništvo.

-Kao rektor imao sam stalno osporavanje od politike. I to preko jedne političke partije, ali neću o tome govorim, jer rektor i dekani nemaju pravo biti članovi rukovodstva i izvršnih tijela političkih partija. I iz toga razloga danas ne želim govoriti o politici. Svoje političke stavove predstavit ću van akademske zajednice. Jesam član Savjeta za obrazovanje SDA i iz te stranke imam probleme - kazao je Škrijelj, dodajući da član savjeta može biti i neko ko nije član stranke.

Ustvrdio je da rektora bira akademska zajednica, a ne politika.

- Ja sam bio dužan da podnesem ostavku na političke funkcije, bio sam u izvršnom odboru SDA u Sarajevu i to sam uradio. Primarno sam rektor, pa onda član neke stranke - istakao je dodajući da nije niti mentor niti štićenik nekome iz politike.

Ukoliko se ovako nastavi ponašati, prema njegovim riječima, Medicinski fakultet će napraviti sebi štetu. 

- Fakultet je imao i dekana prije trenutne gospođe. Nemam ništa protiv uvažene kolegice i nemam favorite, ne zanima me koga će vijeće izabrati. Dokaz da nemam ništa lično je u julu 2017. godine kad smo razgovarali i kad sam govorio da se treba raditi po zakonu - rekao je Škrijelj.

Dodao je da je Medicinski fakultet potrošio milion maraka više nego što su trebali.

- Moj stav je da ljekari i njihove mlađe kolege trebaju adekvatno biti plaćeni, ali to mora biti napisano i normirano. Naravno da to ne treba da bude manje nego kod ostalih - naveo je Škrijelj.

Prema njegovim riječima, Medicinski fakultet u ovom trenutku nema izabranu dekanesu jer rektor nije potpisao rješenje.

Također istakao je i da je podnio krivičnu prijavu protiv osoba za koje je ustanovio da su prekršile zakon i ovlaštenja, ali nije želio spominjati imena.

Press konferencija Rifet Skrijelj
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.