open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Skupština BPK iduće sedmice potvrđuje novu Vladu, ovo su predložena imena
Sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, na kojoj treba biti potvrđena nova Vlada BPK, zakazana je za srijedu, 7. decembra, potvrđeno nam je iz Skupštine.
30.11.2022. u 15:54
get url
text

Prema predloženoj odluci o potvrđivanju Vlade Bosansko-podrinjskog kantona, premijer će biti Edin Ćulov, ministar privrede Mithat Hadžiomerović, a ministar za boračka pitanja Avdo Mirvić.

Nadalje, za ministra za socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegle i raseljene predložen je Senad Čeljo, ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojan Krunić, a za ministra finansija Nedim Muratspahić.

VEZANI TEKST - Premijerka BPK podnijela apelaciju Ustavnom sudu zbog konstituirajuće sjednice Skupštine

Konačno, ministar unutrašnjih poslova je, prema prijedlogu, Nusret Hubjer, ministar za obrazovanje, mlade, kulturu, sport i nauku je Adisa Alikadić-Herić, dok je za ministra pravde, uprave i radnih odnosa predložena Nataša Danojlić.

Skupština ide u imenovanje Vlade BPK iako Ustavni sud FBiH još nije odlučio da li je nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK bio u skladu s Ustavom. Upravo je na tom nastavku konstituirajuće sjednice, između ostalog, izabran predsjedavajući Skupštine BPK Muradif Kanlić koji je kasnije imenovao Edina Ćulova za mandatara za sastav nove Vlade.

Odgovora već pune dvije sednice nema ni iz OHR-a i visokog predstavnika Christiana Schmidta kojem su se, iz istih razloga kao i Ustavom sudu FBiH, obratili Aida Obuća, zastupnica SDA u Skupštini BPK i još premijerka BPK, te sekretarka Skupštine BPK Nermina Mašić-Adžem.

Skupštinsku većinu u BPK čine Narod i pravda, Novi početak, Nova politička inicijativa, Stranka za BiH, SDP, SBB, BH Demokrati - Džebrail Bajramović i Nezavisna građanska lista (NGL).

Odluka o imenovanju nove Vlade BPK, 2022.

Odluka koju je predložila Komisija za izbor i imenovanja BPK

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.