open-navfaktor-logo
search
Uvod u smjenu Uzunovića
Skupština dioničara sutra odlučuje o smjeni Nadzornog odbora Bosnalijeka
Skupština dioničara Bosnalijeka sutra bi trebala odlučivati o zahtjevu za smjenu cjelokupnog Nadzornog odbora, na čemu već neko vrijeme insistiraju neki od dioničara najveće farmaceutske kompanije u BiH.
29.06.2022. u 09:13
get url
text

Odluka o smjeni NO na sutrašnjoj skupštini zapravo je uvod u konačnu smjenu predsjednika uprave Nedima Uzunovića, koji je godinama opterećen raznim aferama i pravosudnim istragama u okviru kojih je dva puta i hapšen, a zbog sumnji na pranje novca i mahinacije dionicama Bosnalijeka.

Zbog sudske zabrane raspolaganja dionicama Bosnalijeka u vlasništvu fonda KBC, čiji je Uzunović, prema sumnjama državnog tužilaštva, suvlasnik, on ne može učestvovati u radu sutrašnje skupštine pa će ostali dioničari vjerovatno imati dovoljno glasova da izglasaju smjenu NO i preuzmu upravljanje kompanijom.

Na dnevnom redu sutrašnje skupštine dioničara Bosnalijeka nalazi se i odluka o raspodjeli dobiti u ukupnom iznosu nešto većem od 12 miliona maraka. Predloženo je da se dioničarima raspodijeli dividenda u iznosu od devet miliona KM. Iako ne može raspolagati dionicama, KBC fondu, odnosno Uzunoviću, pripast će dio ostvarene dobiti Bosnalijeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.