open-navfaktor-logo
search
Mostar
Skupština HNK o budžetu: Kanton treću godinu posluje u suficitu
Premijer Nevenko Herceg istakao je kako HNK dobro finansijski posluje, te da je suficit, prije svega, rezultat dobrog planiranja s jedne strane, a s druge, određenih ušteda i racionalnog planiranja
17.12.2019. u 17:32
get url
text

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona kasnila je sa početkom sat vremena, jer su uoči zasjedanja vođene konsultacije o tome - treba li se nacrt budžeta za 2020. godinu naći na dnevnom redu današnje sjednice ili ne.

Ipak je odlučeno, da se nacrt budžeta ostavi za vanrednu sjednicu koja će biti održana u petak.

No, zastupnici su se danas izjašnjavali o izmjenama i dopunama budžeta za 2019. godinu, u iznosu od 242,4 miliona maraka.

Vlast, za razliku od opozicije, zadovoljna je jer, kako kažu, treću godinu posluje u suficitu.

- Rebalans je u odnosu na budžet za 2019, veći za 19 miliona KM. Uglavnom su ta povećanja vezana za tzv. razgraničene prihode, neutrošena sredstva koja su prebačena iz prethodne godine po namjenskim sredstvima. Naravno, bilo je i određenih povećanja prihoda. Uglavnom, ta sredstva planirana su kao transferi prema nižim nivoima vlasti za puteve, povećanja određenih stavki u oblasti sporta i kulture, za visoko obrazovanje i niz drugih pojedinačnih projekata – kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK.

Premijer Nevenko Herceg istakao je kako HNK dobro finansijski posluje, te da je suficit, prije svega, rezultat dobrog planiranja s jedne strane, a s druge, određenih ušteda i racionalnog planiranja.

- Važno je istaknuti da smo osigurali sredstva koja smo predvidjeli kroz socijalni dijalog i kolektivne ugovore, a prošle godine smo ih potpisali sa svim granskim sindikatima - izjavio je Herceg.

Načinom donošenja budžeta nezadovoljni su u opoziciji.

SDP-ov zastupnik Aner Žuljević smatra da se Vlada HNK prema tim sredstvima ophodi kao da su samo njena, a da zastupnike u Skupštini tretira kao gimnastičare koji samo treba da dignu ruke.

- Može joj se dati i milijarda maraka, ali će iz ovog kantona svaki dan otići jedna porodica -istaknuo je Žuljević.

I Slaven Raguž, zastupnik HRS-a, smatra da vlast Kanton smatra privatnim vlasništvom, a zastupnike izabrane na izbornima, nužnim zlom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.