open-navfaktor-logo
search
Mostar
Skupština HNK usvojila budžet od 240 miliona KM
Budžet je usvojen s jednim glasom protiv, a odbijeni su i svi predloženi amandmani
30.12.2019. u 17:31
get url
text

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvojili su budžeta za 2020. godinu u iznosu od 240,2 miliona KM, što je za oko 17 miliona više u odnosu na godinu ranije.

Budžet je usvojen s jednim glasom protiv, a odbijeni su i svi predloženi amandmani. Zastupnici su podržali i rebalanse finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, Službe za zapošljavanje HNK te Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2019. godinu, kao i finansijske planove tih institucija za 2020. godinu.

Prije početka sjednice, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, kazao je da su predviđena sredstva dovoljna za potrebe normalnog i nesmetanog funkcioniranja, ali i osiguravanje dodatnih sredstava za programe i projekte, prije svega u oblasti demografije kroz zaštitu porodice s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u privredi, poljoprivredi i turizmu.

- Budžet ima i razvojni i socijalni karakter. Na taj način, uz redovna ulaganja u obrazovanje, nauku, kulturu i sport ojačavamo razvojnu dimenziju Budžeta, koju ćemo, iskreno vjerujem, kroz godinu dodatno osnaživati ako nastavimo dosadašnju praksu odgovornog upravljanja javnim finansijama. U skladu sa obavezama koje smo preuzeli potpisivanjem kolektivnih ugovora s našim socijalnim partnerima, nakon ovogodišnjeg povećanja za 5 posto, planiramo povećanje od 5posto i za narednu godinu. Povećali smo i sredstva za vansudske nagodbe i u 2020. na taj način planiramo za 5 posto smanjiti budžetski deficit - istaknuo je Herceg.

Potpisani kolektivni ugovor u zdravstvu, dodaje, zahtijevao je dodatna budžetska sredstva, pored finansijskog plana ZZO, "te smo za iduću godinu predvidjeli dodatnih 2 miliona KM za domove zdravlja i bolnice". Obrazlažući finansijske planove vanbudžetskih fondova istaknuo je kako se njihovim prihvaćanjem, uz Budžet HNK, zaokružuje kantonalna finansijska konstrukcija za tekuću i narednu godinu.

- Rebalans Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja iznosi 141.862.000 KM. Višak sredstava od oko 9,2 miliona KM u odnosu na planirana bit će utrošen za poboljšanje aterijalnog statusa naših bolničkih i zdravstvenih ustanova i uposlenika u njima te podizanje kvalitete zdravstvenih usluga. Rebalans finansijskog plana Službe za zapošljavanje iznosi 16.370.400 KM što je povećanje u odnosu na plan za 2.067.752 KM. Višak sredstava bit će utrošen za subvencije za zapošljavanje u privatnim i javnim preduzećima, te novčane naknade nezaposlenim licima - pojasnio je Herceg.

Opozicija ponovo nezadovoljna. Klub SDP-a ovog puta za razliku od prošlog, ipak, prisustvuje sjednici. Prošli put prema riječima predsjednika Anera Žuljevića nisu došli jer su željeli ukazati kako je ovo budžet kantona, a ne budžet "HDZ-a i SDA".

- Očekujemo da se i građani koji uplaćuju novac na ime raznih poreza, nešto i pitaju oko tog novca, makar u okviru neke javne rasprave. Praksa je da aktualna koalicija građane ne pita ništa, a da raspoređuju pritom novac onako kako njima odgovara. To se potvrđuje. Ovo je ustvari budžet za šest hiljada korisnika, a ne za ostalih 220 hiljada stanovnika kantona. Unutar stavke imamo leglo kriminala i korupcije i planiranje sredstava bez ikakvih kriterija. U Ministarstvu privrede imamo transfer neprofitnim organizacijama. To je cirkus dijeljenja javnog novca - kazao je Žuljević.

SDP je danas predložio ukupno 14 amandmana. Odnose se na izradu socijalne karte jer, kako kaže, žele da vide kako se troši novac od socijale, na analizu zdravstvenog sektora odnosno finansiranja zdravstvenih usluge.

- Imamo danas situaciju da građani sve više plaćaju stvari kada se obrate ustanovama. Trebaju nam i reforme nastavnih planova i programa. Pričamo o mladima, a ne vidimo nijednu stavku za njihovo stambeno zbrinjavanje. Moramo omogućiti ljudima da ovdje ostanu. Izgubili smo u posljednje vrijeme šest hiljada ljudi. Praznimo se kao kanton. Za deset godinama nećemo imati kome donositi budžet osim ovima koji plate primaju sa budžeta. Podsjećam na grant sredstva Ministarstva privrede i Ministarstva turizma. Nemamo evaluaciju utroška, a da se troše dva miliona. Želimo da vidimo gdje se griješilo, pa da nastojimo stvari mijenjati. To je očigledno finansiranje subjekata bliskih HDZ-u i SDA. Nema strategije. Nema akcionog plana. Da ovoj vlasti na raspolaganje stave milijardu maraka, garantujem da se ne bismo pomakli s mjesta – poručio je Žuljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.